Ben je een jonge moeder en wil je geen mama fiets? Dan is een bakfiets wellicht een prima alternatief. Zowel voor kindervervoer als voor het samen boodschappen doen. Op een “gewone” fiets heb je zware tassen aan het stuur hangen, terwijl je toch al twee kinderen voor- en achterop je fiets hebt zitten. Bij een bakfiets heb je dat probleem niet, de kinderen zitten gezellig voor in een stevige houten bak met bankjes, met de mogelijkheid om ze vast te maken met driepuntsgordels. Ook is het mogelijk om de Maxi-Cosi erin vast te maken.

Er zijn diverse merken en typen bakfietsen op de markt met 2 of 3 wielen. Belangrijkste kenmerk van de tweewielers is dat de wielen mee leunen in de bocht. Er wordt geen zijdelingse kracht op de fiets uitgeoefend. De tweewielers fiets vrij licht, zijn sneller en smaller als een driewieler. Wel is de lange wielbasis is in het begin even wennen en zul je wat slingeren.

Een driewieler daarintegen is veel stabieler omdat deze niet meeleunen in de bocht en de bak is ook veel ruimer. Deze bakfietsen fietsen wel iets zwaarder als de tweewielers.

Er zijn diverse merken die alleen bakfietsen maken:
1. bakfiets.nl vanaf ? (4 modellen)
2. Defietsfabriek.nl vanaf € 1495,- (3 modellen)
3. Nihola.nl vanaf ? (4 modellen)
4. Babboe.nl vanaf € 1199,- (1 modellen)
5. Bakfietsweb.nl vanaf € 400,- (5 modellen)

Tip: Een groot aantal van deze bakfietsen zijn te zien op het speciaal aangelegde fietsparcours bike-experience.nl bij De Kleine Aarde in Boxtel. Er zijn diverse merken bakfietsen, zowel 2- als 3-wielig.