De gewone Hollandse fiets, of ook wel stadsfiets genoemd. Deze dames fiets is uitermate handig voor het doen van boodschappen, het naar school brengen van kinderen en voor het woon-werkverkeer op korte afstand. Op een stadfiets kun je zeer comfortabel en rechtop zitten. Je hoeft niet te piekeren over vieze broekspijpen, omdat de kettingkast van dit type dames fiets meestal dicht is. Bij sommige dames fiets modellen zorgen de jasbeschermers er tevens voor, dat rugpanden van lange jassen niet tussen de spaken kunnen komen. Verder heeft deze ‘gewone’ dames fiets ook een wat hoger frame zodat je hoog zit en hierdoor een goed overzicht op de weg en het verkeer hebt. Voor de ouderen dames zijn er ook stadsfietsen met een extra lage instap.

Er zijn twee type stadsfietsen:
Het type oma fiets met een klassiek frame. Gemaakt voor korte ritjes, om boodschappen mee te doen, of om de kinderen me naar school te brengen. Kleine kinderen kunnen in het stuurzitje of op een veiligheidsstoeltje achterop. Voor de boodschappen heb je keuze uit diverse fietstassen of een mand aan het stuur. Dit type dames fiets heeft wel vaak maar 3 versnellingen. Maar dat zijn er genoeg om met tassen en kinderen een kleine helling te kunnen nemen.

De sportieve of trendy stadsfiets. Als je de stadsfiets ook graag gebruikt om langere stukken te fietsen kan je het beste een sportieve stadsfiets nemen. Deze dames fiets modellen hebben meer versnellingen, een verstelbaar stuur met handremmen en een sportieve uitstraling dankzij de vrolijke kleuren combinaties en de strakke en snelle styling. Met vaak een extra lage instap voor de dames.

Tip: zorg dat je goede verlichting op je dames fiets hebt. Brede banden met een reflecterende strook geven extra veiligheid.