Een mannen fietszadel zal door een vrouw vaak niet als comfortabel ervaren worden. Dit vanwege de verschillen in lichaamsbouw. Vrouwen hebben namelijk bredere heupen dan mannen en daardoor staan de zitbotten verder uiteen dan bij mannen. Daarom hebben de meeste vrouwen een breder fietszadel nodig: een vrouwenzadel.

Een goed zadel is voor de vrouw een van de belangrijkste onderdelen van de fiets. Het vrouwenzadel moet comfortabel aanvoelen en bij de bouw van je lichaam passen. Standaard zit er bij een damesfiets altijd een (vrouwen) zadel, maar dat wil niet zeggen dat je dit fietszadel erbij moet nemen. Een fietszadel is een persoonlijke zaak.

Het vereist, net als bij het uitzoeken van de fiets zelf, uitproberen en testritjes maken met verschillende vrouwenzadels. Hierbij moet je steeds jezelf een aantal vragen stellen en een aantal punten goed in het oog houden. Laat je zeker niet afschepen met “het komt wel goed” of “het went wel”.

Zadelhoes (zie foto). Er zijn helaas genoeg regenachtige dagen in ons land. Staat je fiets buiten te wachten tot je terugkomt, dan ontdek je dat het zadel van je fiets kletsnat is. Bescherm het tegen de nattigheid met een plastic zak die je als een prop bewaart onder je zadel. Mooie gekleurde zadelhoezen zijn er ook, maar die zijn nog duurder dan het zadel zelf.

Breed of smal zadel
Een breed fietszadel zal door de meeste vrouwen als comfortabel worden ervaren, omdat de zitbeentjes bij vrouwen verder uiteen staan dan bij mannen. Hierdoor hebben ze een fietszadel nodig dat achteraan breder is. Maar te breed aan de voorzijde kan ook weer niet, omdat dit wrijving geeft met je dijen. Bij langere fietstochten wordt dit zeer pijnlijk.

Is je zadel achteraan te smal dan rust je met je hele lichaamsgewicht op je voorste genitale zone, wat natuurlijk niet erg prettig is. Het is niet de bedoeling dat je na een middagje fietsen, ‘s-avonds nog het fietszadel voelt. Alles hangt af van jouw lichaamsbouw. Probeer altijd het zadel uit en voel of jouw zitbeenderen voldoende ondersteund worden en je schaambeen ontlast wordt. Over het algemeen is een vrouwenzadel achteraan 2 tot 3 cm breder dan een mannenzadel. Een sportief vrouwenzadel is achteraan 150 tot 160mm breed.

Hard of zacht?
Fietszadels worden gemaakt van (synthetisch) leer voor de bovenlaag en gel of schuim voor de onderlaag. Een gel zadel is comfortabeler en duurzamer dan een schuim zadel, en dus ook wat duurder. Er zijn mensen die zweren bij een puur leren zadel, zoals van Brooks. Dat gaat “een leven lang” mee en vormt zich na een tijd helemaal naar jouw lichaam. Maak je lange fietstochten dan zal een hard zadel op termijn comfortabeler zijn dan een zacht zadel. Dit omdat je meer kans heb op wrijving veroorzaakt door plooien in het zachte zadel. Zadels met een langwerpige uitsparing geven aantoonbaar minder klachten, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het voordeel van deze zadels is dat er minder gewicht op je genitale zone rust en dat het fietszadel kan ventileren door de uitsparing, wat de kans op zweten vermindert.

Zadelhoogte instellen
Belangrijk is om de juiste zadelhoogte in te stellen. Staat je fietszadel te hoog, dan schuift je zitvlak heen en weer en krijg je pijn en een branderig gevoel aan je genitale zone. Staat je fietszadel daarentegen te laag, dan kun je niet voldoende kracht zetten en kun je de benen niet genoeg strekken, wat al snel spierpijn oplevert en een extra belasting voor je knieën betekent.

De eenvoudigste methode om de zadelhoogte in te stellen is de volgende: zet je zadel zo hoog dat je met gestrekte benen met de hakken op de pedalen kunt fietsen, zonder over het zadel heen en weer te moeten schuiven. Met de bal van de voet op de pedalen in die stand zullen je benen lichtjes gebogen zijn en dat is precies goed.

Zadelfabrikanten met speciale vrouwenzadels.
Fi’zi:k: http://www.fizik.com
Terry: http://www.terrybicycles.com
Selle Italia: http://www.selleitalia.com
Selle San Marco: http://www.sellesanmarco.com