image002

Naast het kiezen van een fiets van een goed merk, is het even belangrijk om goede accessoires van goede kwaliteit te kopen. Iedereen weet dat het heel moeilijk fietsen is op een fiets zonder goede accessoires. Accessoires dienen niet alleen om het comfort te verhogen, maar ook om de veiligheid te vergroten. In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste accessoires.

Fietsverlichting: 
Eén van de meest gebruikte fietsaccessoires is de fietsverlichting. Goede verlichting is uitermate belangrijk voor de veiligheid van de fietser. Moderne fietsverlichting werkt meestal op batterijen, maar soms ook op een elektrische generator.

Fietsverlichtingen verschillen in de sterkte van het licht dat ze kunnen verspreiden. Er zijn drie categorieën sterkte. Het meeste licht verspreiden lampen met Tungsten draad. Deze zijn ook het duurste.

Fietssloten: 
Een veel voorkomend probleem voor de trotse bezitter van een mooie fiets is het gevaar van diefstal. Vooral in de grote steden is het aantal fietsen dat wordt gestolen zeer groot. De meeste fietssloten zijn bedoeld om de fiets aan een paal of fietsenrek vast te zetten. Koop een fietsslot van goede kwaliteit, dat heel moeilijk kan worden doorgeknipt. Het beste is om de fiets met twee sloten aan een fietsrek, hek of lantaarnpaal vast te zetten. Let erop dat je het fietsslot door het frame van de fiets heen steekt, zodat je niet alleen de wielen vastzet.

 image002

De zogenaamde U-sloten zijn de beste sloten die er zijn. Deze zijn zeer moeilijk open te breken of open te knippen. Goede merken U-sloten zijn gemaakt van een zeer harde metaalsoort. Het is met een U-slot echter wel moeilijker om de fiets aan een vast object vast te zetten. Een combinatie van een U-slot met een kabel- of kettingslot is daarom het beste.

Fietspomp:
Een fietspomp is een zeer nuttig accessoire, vooral bij het maken van fietstochten buiten de stad. Er zijn verschillende kwaliteiten te koop. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer de pomp meegaat en hoe gemakkelijker het is om er een fietsband mee op te pompen.

Neem ook altijd een reparatiedoosje mee als je een lange tocht gaat maken of ergens fietst waar geen fietsenmakers in de buurt zijn. De prijzen van fietspompen variëren van € 5 tot € 80.

Fietshelmen:
Niet iedereen houdt ervan om een fietshelm te dragen, maar toch is dit een essentieel onderdeel van de beveiliging van de fietser. Koop een helm van goede kwaliteit. Moderne fietshelmen hebben sluitingen die kunnen worden aangepast aan het hoofd van de drager.

image003

Door de aanpasbare bandjes kan de helm zodanig worden aangepast dat hij perfect past. Dit is van belang voor een juiste bescherming van het hoofd in het geval er een ongeluk gebeurd.

Toeters en bellen:
Er bestaan toeters voor op fietsen, maar in Nederland is het hebben van een fietsbel verplicht. Een bel is belangrijk voor de veiligheid van de fietser en het overige verkeer. De fietser kan andere fietsers ermee waarschuwen, bijvoorbeeld bij het inhalen. Koop een bel van goede kwaliteit met een helder geluid.

Bagagemandje:
Veel vrouwen hebben graag een bagagemandje voorop, bijvoorbeeld om de handtas of de boodschappen in te doen. Achterop de bagagedrager is dan nog plaats voor een kinderzitje. Bagagemandjes worden op het stuur en op de voorvork gemonteerd. Sommige mandjes zijn gemakkelijk afneembaar en kunnen dan als boodschappenmandje worden gebruikt.

image005