image001

Vrouwen die zeer sportief willen fietsen en hoge prestaties willen leveren, zouden eens naar de onderstaande damesfietsen moeten kijken. We bespreken in dit artikel enkele van de topmodellen damesfietsen van verschillende types: een toerfiets, een mountainbike, een all-terrain fiets en een racefiets. Al deze modellen zijn speciaal voor dames ontworpen en pas onlangs op de markt gebracht. De prijzen beginnen bij € 220 en eindigen bij duizenden euro’s voor speciaal aangepaste fietsen voor professionele wielrijdsters. Heb je minder te besteden, denk dan eens aan een stadsfiets. Ook daarvan zijn er vele modellen voor vrouwen op de markt, met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Marin Bear Valley Hardtail Mountainbike – model 2009:
Deze mountainbike werd speciaal voor vrouwen ontwikkeld en het frame is helemaal aangepast aan het vrouwelijk lichaam. Het frame is gemaakt van aluminium, waardoor de fiets zeer licht maar toch zeer solide is. De onderste stang van het frame is vergroot om de fiets meer stevigheid te geven.

image001

Deze mountainbike voor vrouwen heeft hydraulische schijfremmen. Daardoor is hij bijzonder geschikt voor fietsen in de bergen. De fiets heeft een Shimano versnellingsmechanisme met 24 versnellingen, waardoor moeiteloos van versnelling kan worden gewisseld. Het zadel is gebogen en is speciaal ontworpen voor de kwetsbaardere lichaamsdelen van het vrouwelijk lichaam. De fiets is verkrijgbaar in een hele hippe kleur roze. Kortom, een echte mountainbike voor dames, bedoeld voor de stoere en sportieve rijdster die niet tegen een stevig partijtje fietsen op ziet.

Novara Mia Cruiser:
De Novara Mia Cruiser Bike is een echter toer- en stadsfiets voor vrouwen. Het is een model met een zeer gemakkelijke instap, dus ook geschikt als je een strakke of lange rok draagt. De fiets heeft 24 versnellingen, waartussen met een draaiknop heel gemakkelijk kan worden gewisseld. De handvaten en stuurstang zitten hoger dan het zadel, waardoor het heel comfortabel en gemakkelijk fietsen is. Er zit een ingebouwde bel op het stuur, om de veiligheid in het stadsverkeer te vergroten.

image002

Het zadel is speciaal ontworpen voor vrouwen en is uitermate comfortabel. De vulling van het zadel heeft een ‘geheugen’, zodat het ook na langdurig gebruik comfortabel is en zich aanpast aan de bestuurster van de fiets. De banden hebben aan beide zijden een reflecterende zilveren rand, voor duidelijke zichtbaarheid in het donker. Deze mooie damesfiets heeft afneembare spatborden voor en achter, waardoor de fiets in verschillende omstandigheden optimaal gebruikt kan worden.

Huffy Alpine 26 inch All-Terrain Damesfiets:
De Huffy Alpine Women’s damesfiets is geschikt voor in de bergen, op het strand en voor fietstochten op het platteland of in de bossen. Het is dus een multi-inzetbare, sportieve damesfiets. Het frame van deze fiets is van staal en de fiets is daardoor sterk en stabiel en kan de meest rotsachtige en moeilijke terreinen aan.

image003

De fiets heeft 18 versnellingen en het van versnelling wisselen is heel gemakkelijk dankzij het ENZO Twist Shifting Gear versnellingsmechanisme. Dit is bijzonder belangrijk bij het fietsen in rotsachtige en modderige gebieden. De fietser kan dan namelijk van versnelling wisselen zonder de ogen van de weg af te hoeven halen. De handremmen hebben stalen remkabels en kunnen zeer krachtig remmen weerstaan, iets wat veel voorkomt bij het mountainbiken op rotsachtig terrein.

Trek Madone 5.0:
De Trek Madone 5.0 is de enige damesfiets in dit rijtje met een vrijwel ‘normaal’ frame en ontwerp. De bovenstang is langer dan de achterstang, iets wat meestal zo is bij damesfietsen. Het frame en de laspunten zijn gemaakt met koolstofversterking. De Trek Madone 5.0 wordt verkocht in vier maten.

image004

Het versnellingssysteem is Shimano Ultegra met 10 versnellingen. Met de Trek Madona 5.0 kun je dus zeer steil omhoog fietsen. De fiets weegt totaal 8,1 kilogram.

Gespecialiseerde Ruby Comp Compact:

De Ruby Comp is een hele mooie damesfiets. Deze fiets is zeer goed uitgebalanceerd en het frame is gemaakt van koolstof, waardoor het zeer bestand is tegen schokken. Het frame heeft een compact en goed geproportioneerd ontwerp met een licht schuine bovenstang.

image005

De kettingset is een FSA Compact en het versnellingssysteem een Shimano 105 met 10 versnellingen. De fiets weegt totaal 8,3 kilogram. Daarmee is het één van de lichtste fietsen op de markt. Hij is verkrijgbaar in vijf maten.

Giant SCR 2.0:

image007

De Giant SCR 2.0 is de laagst geprijsde en zwaarste van alle hier besproken fietsen. Het schuine frame is van een legering met koolstofcomposiet verbindingspunten. De afmetingen (in drie maten) en de hoeken van het frame zijn gebaseerd op de typische Giant formule. Het versnellingssysteem is Shimano Tiagra met 8 versnellingen en de fiets heeft een FSA drievoudige kettingset. De velgen zijn van Alex en het zadel van San Marco. De hele fiets weegt 10 kilogram.