De Beste Kwaliteit Kinderzitjes Uit Nederland
Er zijn tegenwoordig vele modellen en kwaliteiten kinderzitjes op de markt. Vorm en grootte van het kinderzitje dat je wilt aanschaffen hangen vooral af van het gebruik en de eisen die je daaraan stelt.

Twee Typen Kinderzitjes Op De Markt
Er zijn in hoofdzaak twee typen kinderzitjes: kinderzitjes voor voorop en kinderzitjes voor achterop. Beide types hebben hun eigen voor- en nadelen en kunnen kinderen tot verschillende gewichten dragen. Sommige zitjes zijn voor kinderen tot maximaal 9 maanden en andere zitjes zijn voor kinderen tot 5 jaar oud. De Europese regelgeving heeft betrekking op zitjes voor kinderen tussen de 9 en 22 kg (ruwweg voor kinderen tussen de 9 maanden en 5 jaar).

Europese Richtlijnen
Bij het kopen van een kinderzitje moet je er dus op letten dat het aan de Europese richtlijnen voldoet. Bij een goede rijwielspeciaalzaak kun je daar op vertrouwen, en zo’n winkel kan je ook alles vertellen over de veiligheidsnormen. Natuurlijk zijn er ook zeer goede online winkels die alleen de beste merken verkopen. De EU-veiligheidsnormen gaan ondermeer over het zitoppervlak, de voetsteuntjes, veiligheidsgordels, bevestiging, zwaartepunt, enz. Koop je een tweedehands zitje, dan is het moeilijker te bepalen of het aan de regels voldoet. Denk dus vooral aan de veiligheid van je kind en kies voor kwaliteit.

Bevestiging Van Kinderzitjes
Verder heeft de EU ook richtlijnen opgesteld voor de bevestiging van kinderzitjes. Elk kinderzitje moet beschikken over een bevestigingsmechanisme dat ofwel bestaat uit twee aparte bevestigingen die alleen met twee handen tegelijkertijd kan worden open gemaakt of uit twee automatische bevestigingen die echter niet met één handeling kunnen worden open gemaakt. De richtlijnen geven verder aan dat kinderzitjes die bedoeld zijn voor de achterbagagedrager een extra bevestiging moeten hebben die niet kan worden losgekoppeld van het zitje en bedoeld is voor een bagagedrager met een breedte van 12 – 17,5 cm moeten hebben. Ook zijn er gedetailleerde EU-richtlijnen over het zwaartepunt van kinderzitjes.

Meer gegevens over de EU-richtlijnen betreffende kinderzitjes kun je lezen op:

http://www.bike-eu.com/facts-figures/eu-regulations/2595/european-standard-for-childs-seats-for-bicycles-updated-for-2009.html

Veiligheid En Comfort
Als je een kinderzitje voor op de fiets koopt, dan moet je vooral aan de veiligheid en het comfort van je kind denken. Een slechte kwaliteit zal leiden tot meer ongemak voor je kind en vergroot bovendien de kans op ongelukken, bijvoorbeeld door te gemakkelijk loskomende bevestigingen of een zwaartepunt dat te ver naar achteren ligt. De EU-richtlijnen zijn niet voor niets uitgebracht.

Voor En Achter
Kinderzitjes voor voorop de fiets mogen kinderen van maximaal 15 kg dragen. Als dat gewicht groter wordt, raakt de fiets ernstig uit balans en onbestuurbaar, met grote kans op ernstige ongevallen. Kinderzitjes voor achterop de fiets kunnen daarentegen kinderen tot maximaal 22 kg dragen. Dat komt omdat een dergelijk gewicht de balans van de fiets niet in gevaar brengt. Zoals je weet, kan zelfs een volwassene op de bagagedrager van een fiets plaatsnemen.

Bekendste Merken
De markt voor fietskinderzitjes van Nederlandse makelij is groot en kinderzitjes zijn in Nederland fietsland te koop in vele kwaliteitsklassen en uitvoeringen. De bekende Nederlandse merken zijn onder meer Bobike, Polisport en GMG Yepp. Je zult beslist snel een kinderzitje van je gading en prijsklasse kunnen vinden.