Giant Twist Comfort Lite

De elektrische fiets (tegenwoordig ook wel de E-bike genoemd) is een fiets dat je als het ware een elektrisch ‘duwtje in de rug’ geeft. Dit type fiets is enorm populair vandaag de dag en we durven zelfs te zeggen dat het hier om een ware hype gaat.

De officiële Engelse term voor elektrische fiets is Pedelec, wat op zijn beurt weer   Pedal Electric Cycle betekent. Yamaha kwam als eerste met een model en het principe is dat bij het rondtrappen van de pedalen van de fiets het elektrische systeem de fietser aanvullende kracht geeft. Deze elektronische ondersteuning begint zodra de fietser begint te fietsen en stopt als de pedalen weer stilstaan.

Giant Twist Comfort Lite

Doordat deze E-bikes zo populair zijn is het goed te weten welke fietsen het meest verkocht worden alvorens u er zelf op uit gaat op er eentje te kopen. Er zijn veel bekende fietsmerken die E-bikes aanbieden, zoals Batavus, Koga, Sparta, Gazelle, Giant en Union. In maart 2009 riep de Consumentenbond de Giant Twist Comfort Lite uit tot beste koop- de beste kwaliteit en prijs verhouding in vergelijking met andere fietsen. In deze test werden een zestal fietsen beoordeeld op een aantal kwaliteiten, waaronder energiegebruik, actieradius, gewicht en remweg- en natuurlijk gebruiksvriendelijkheid

De top 3
In dit artikel gaan we echter kijken welke elektrische fietsen momenteel het beste verkocht worden in Nederland.

Op nummer 1 staat geheel in overeenstemming met de bevindingen van de Consumentenbond destijds de Giant Twist Comfort Lite. Dit is een van de lichtere elektrische fietsen (28,4 kilo) en kost ongeveer 1700 euro. Dit is een elektrische fiets waarbij de ondersteuning vlot inschakelt bij het wegfietsen. Het heeft de motor in het voorwiel, een afneembare accu en zeven naafversnellingen. Het enige nadeel van deze elektrische fiets is echter dat de oplaadtijd van de accu wat lang is waarbij de lader ook minder gemakkelijk aan te sluiten is. Maar los daarvan- prima prijs-kwaliteit verhouding.

Op nummer 2 vinden we een bekende concurrent: de Batavus Padova Easy Supreme. Deze elektrische fiets weegt een goede 29 kilo en heeft een richtprijs van 2200 euro- ietsje prijziger dan het bovenstaande model dus. Deze elektrische fiets heeft in tegenstelling tot bovenstaand model de motor in het achterwiel en heeft zeven derailleurversnellingen. De accu heeft een grote actie radius en hoewel de fiets wat langzaam reageert met ondersteunen bij het wegfietsen is de ondersteuning over het geheel prettig gelijkmatig. Een fijn voordeel is ook dat de motor nagenoeg geruisloos is.

En als laatste in de top drie vinden we de Sparta ION comfort GL welke ook gelijk de zwaarste uit de drie is met een gewicht van 30,4 kilo. De richtprijs voor deze elektrische fiets is eveneens het duurste uit de drie: 2300 euro. Over het algemeen genomen is dit een plezierige elektrische fiets die gelijkmatige ondersteuning biedt tijdens het rondgaan van de pedalen. De fiets heeft een ingebouwde accu, zeven derailleurversnellingen en de motor bevindt zich net als de Giant Twist Comfort Lite op nummer 1 in het achterwiel. Het accuniveau kan precies in de gaten gehouden worden dankzij het uitgebreide display van de elektrische fiets, nadeel van zo’n uitgebreid display is echter wel dat het wat lastiger te bedienen is doordat er zoveel functies weergegeven worden.