Fietsen in de Natuur

Niet iedereen denkt bij Schotland aan fietsen, maar toch is het een land met wonderschone fietsroutes die zowel voor beginnende als gevorderde toerfietsers aangename verrassingen bieden. Dat kunnen schitterende slingerweggetjes zijn door liefelijke dorpjes of langs mooi dalen en valleien, met mooi klinkende namen die heerlijk van de tong rollen. Schotland is echt een bijzonder mooi en aantrekkelijk land om te fietsen.

De Juiste Fietsroute Kiezen
Op welke factoren worden fietsroutes in Schotland eigenlijk beoordeeld? Fietsers hebben verschillende afstanden die ze dagelijks kunnen fietsen en dat geldt ook voor de moeilijkheidsgraad van de route die ze aankunnen. Controleer dus goed, voordat je voor een route kiest, of deze route ook daadwerkelijk bij je ervaring en mogelijkheden past. De meeste beoordelingen van fietsroutes zijn gemaakt door experts en zij geven aan of voor een route een bepaalde mate van voorzichtigheid en ervaring vereist is of niet.

Fietsen in de Natuur

De Populairste Routes Van Schotland
Enkele routes uit de lijst met populairste fietsroutes in Schotland zijn:

  1. De Glenlivet Estate heeft een enorm groot aantal fietsroutes op haar gebied liggen, waardoor de Estate heel gemakkelijk en voor iedereen toegankelijk is. Er zijn routes voor beginners, voor gevorderden en voor zeer gevorderden. De Estate geeft fietskaarten voor de routes uit, die continue worden bijgewerkt. De routes op de Estate zijn tussen de 30 en 160 km lang. Sommige routes zijn vrij modderig. Op de Estate worden regelmatig verbouwing uitgevoerd, zodat routes tijdelijk kunnen afwijken en langer of korter kunnen zijn dan aangegeven. De meeste routes lopen door landschappelijk schoon, langs boerderijen, weilanden met vee en akkers. Soms zijn de routes zeer moeilijk begaanbaar door plassen, klei en modder. Bekijk altijd de website van Glenlivet voordat je vertrekt.
  2. De Kingdom of Fife is een andere zeer populaire route in Schotland die het hele jaar door door fietsers wordt gefietst. Dit is een off-road route met een lengte van 175 km. De route is geschikt voor kinderen en volwassen. Bekijk ook hier voor de vertrek de website, om op de hoogte te zijn van de laatste actualiteiten.
  3. De grote uitdaging voor vele fietsers is de Applecross Peninsula, Wester Ross fietsroute, één van de mooiste routes in heel Groot-Brittannië. De route voert vrijwel alleen over bergpassen en is zeer uitdagend, maar je krijgt er de schitterendste landschappen en panorama’s voor terug. De route voert zelfs over de hoogste bergpas van het land, en voert je over een afstand van 8 km naar een hoogte van 610 m. De totale lengte van de route is 95 km en aan het einde staat je accomodatie te wachten. Op het hoogste punt van de route kun je zelfs tussen de wolken door komen te fietsen. Het uitzicht is daar echt adembenemend, maar … het is er wel koud!

Bereid Je Voor
Vergeet niet dat alle bovenstaande routes in Schotland liggen en dat het Schotse klimaat grillig en wisselvallig is. De routes liggen in zeer stille gebieden, waar je kilometers fietst zonder bewoning tegen te komen, afgezien van een enkele boerderij. Bereid je dus op elke route of deel daarvan dat je gaat fietsen voor en weet wat je moet doen bij pech onderweg. Ga ook altijd van tevoren na wat de te verwachten weersomstandigheden zijn en bereid je ook daar op voor.