Fietsendiefstal

Dit artikel beschrijft hoe je je fiets goed op slot kunt zetten en welke sloten je hiervoor het best kunt gebruiken. Meer nog, we leggen uit wat je nog meer kunt doen om diefstal van je fiets te voorkomen.

De Veiligste Manier
Verreweg de veiligste manier om je fiets neer te zetten is je fiets achter slot en grendel zetten, en wel in een bewaakte fietsenstalling. Bij je gemeente kun je navraag doen naar bewaakte fietsenstallingen.

Fietsendiefstal

De Veiligste Manier Om Je Fiets Op Straat Op Slot Te Zetten
Gebruik altijd minstens twee sloten met het ART-keurmerk: een stevig ringslot door je achterwiel en een tweede slot waarmee je het voorwiel en het frame vastzet aan de ‘vaste wereld’ (fietsenrek of beugel). Het ringslot achter moet vastgeschroefd zitten aan het frame, liefst met geklonken boutjes (anders kan alsnog het wiel worden meegenomen).

Niet alleen de kwaliteit van het slot, maar ook de manier waarop je het slot gebruikt is belangrijk. Sloten moeten zo hoog mogelijk worden vastgemaakt, waarbij een slappe ketting het beste zo los mogelijk kan hangen. Een beugel moet juist zo strak mogelijk zitten. In beide gevallen is dat om geen grip te bieden aan een betonschaar.

Ketting- of beugelsloten moeten door het frame gehaald worden (ook bij damesfietsen zonder horizontale bovenbuis). Dus niet om het zadel heen, alleen door het voor- of achterwiel of onder de bagagedrager door.

Kan Ik Niet Beter Mijn Fiets Aan Een Lantaarnpaal, Brug Of Boom Vastzetten?

In bepaalde gemeenten is dat verboden en je loopt dan het risico dat je fiets wordt weggeknipt.

Wat Zijn Goede Fietssloten?

Stichting ART-keurmerk keurt sloten als ze nieuw op de markt worden gebracht. Dit keurmerk is echter geen totale garantie, omdat er na een paar jaar toch weer mensen zullen zijn die precies weten hoe het betreffende slot opengemaakt kan worden. De Fietsersbond voert ook regelmatig onderzoek uit op fietssloten en publiceert de resultaten op hun website.

Nog Meer Tips
Maak je fiets altijd vast, ook al laat je hem maar heel eventjes alleen staan.

Ook fietsen die in een garage of op een binnenplaats staan, kunnen gestolen worden. Zet ook daar je fiets altijd vast, bijvoorbeeld aan een muuranker.

Vergeet ook niet alle toebehoren van je fiets te verwijderen: fietspomp, fietscomputer, afneembare verlichting, enzovoorts.

Laat een code in je fiets graveren. Hiermee kan de politie je gemakkelijk opsporen als de fiets wordt teruggevonden.

Laat mogelijke dieven duidelijk weten dat je fiets een code heeft. Dat kun je met de sticker ‘gemerkte fiets’ doen.