image001

De Viking Mayfair 19 inch 6 versnellingen Shopper met mandje is het nieuwste model damesfiets van Viking en werd gelanceerd midden februari 2009. Het frame is 19 inch groot en de fiets heeft voorop een mandje. Het is een fiets die minder dan € 250 kost. Al bij de lancering was deze fiets een groot succes. Dat is mede te danken aan de verfijnde vrouwelijke stijl van het model.

Kenmerken van de Mayfair:
De Mayfair is een zilverkleurige fiets die er oogverblindend mooi uitziet. De fiets heeft een stoer maar tegelijkertijd vrouwelijk uiterlijk en is elegant vormgegeven. Hij is uitermate geschikt voor vrouwen die modieus gekleed gaan en op een bijpassende fiets willen rijden die toch sterk is.

image001

De Viking Mayfair 19 inch 6 versnellingen Shopper met mandje heeft een gemakkelijk in hoogte verstelbare stuur met zilveren handgrepen. De wielen zijn 700 mm in diameter en het frame is 19 inch hoog. De fiets heeft zes versnellingen, die zeer precies ingesteld kunnen worden.

Het frame is gemaakt van hi-Ten staal, een zeer sterke staalsoort. De wielen hebben stalen spaken en frames van een lichtgewicht legering. De remmem zijn handremmen voor en achter van zeer goede kwaliteit, die gemakkelijk bedienbaar zijn voor dames.

Bovenop de ketting zit een mooi vorm gegeven kettingkast en de fiets heeft voor en achter elegante spatlapjes tegen opspattende modder. Het zadel is een gelzadel, dat speciaal is ontworpen voor vrouwen. Achterop zit een bagagedrager met een gemakkelijk op te tillen klem. Voorop de fiets zit een stevig, maar elegant mandje.

Voordelen van de Viking Mayfair fiets:

  • Viking is een merknaam, niet alleen op het gebied van fietsen maar ook andere producten zoals bijvoorbeeld schaatsen. Dit garandeert een goede kwaliteit waar klanten op kunnen vertrouwen.
  • De fiets is heel mooi ontworpen, speciaal voor vrouwen, en ziet er elegant en modern uit.
  • De fiets is licht van gewicht en heel gemakkelijk om op te fietsen en om te bedienen.
  • De fiets remt heel gemakkelijk en is veilig in het verkeer.

Nadelen van de Viking Mayfair fiets:

Omdat de fiets zeer licht van gewicht is, is hij uitermate geschikt voor vrouwen. Dit heeft echter als nadeel dat de fiets op lange termijn minder duurzaam is. Tijdens een botsing zal er bijvoorbeeld veel sneller schade ontstaan aan frame en wielen dan bij zwaardere fietsen. De spatlappen zijn weliswaar elegant, maar een beetje klein. Verder moeten na het eerste gebruik vrijwel alle bouten en moeren extra worden aangedraaid. Voor de rest kent deze fiets geen nadelen die noemenswaard zijn.

Algemene opmerking:
Vanaf de lancering in februari 2009 is de Viking Mayfair heel populair en zijn er op internet allerlei forums ontstaan waarin de voor- en nadelen van deze fiets worden besproken. Ook in vele fietsmagazines is de fiets uitgebreid besproken. De beoordelingen zijn over het algemeen zeer positief.

De fiets blijft goed rijden, ook bij veelvuldig gebruik. Na een eerste keer stevig vastdraaien van bouten en moeren hoeft er verder niets meer aan de fiets te worden bijgesteld. Dat geld ook voor de zadel- en stuurpennen. Reserveonderdelen zijn gemakkelijk verkrijgbaar.

Conclusie:
De Viking Mayfair 19 inch Ladies 6 versnellingen Shopper is een heel goede damesfiets, die er mooi uitziet en zeer betaalbaar is. De fiets heeft snel een plek veroverd op de damesfietsenmarkt en levert voor Viking zeer goede verkoopresultaten op. Als je overweegt om een nieuwe damesfiets aan te schaffen, dan is dit zonder meer een zeer goede keuze.