Funen in Denemarken

Denemarken, Fietsparadijs
Denemarken is een waar fietsparadijs. Je vindt er schitterende, afwisselende landschappen, zoals mooie bossen, glooiende akkerlanden en frisse kustgebieden. De fiets is het ideale vervoermiddel om je door al deze landschappen te voeren en een fietsvakantie in Denemarken is dan ook ideaal.

Deense Fietsgebieden
Denemarken is in feite een groot schiereiland, dat Jutland wordt genoemd, en heeft daarnaast vele grotere en kleinere eilanden. Denemarken heeft veel heuvelachtige landschappen en is dus niet zo vlak als Nederland. Het landschap is ook niet zo saai als vele mensen denken. Jutland is nergens breder dan 100 km en de zee is dus altijd vlakbij. De westkust van Jutland doet sterk denken aan ons Nederlandse duinlandschap. De oostkust van het schiereiland is ruiger, met fjorden en bossen. De binnenlanden van Jutland zijn wat saaier: vlakke, uitgestrekte landbouwgebieden.

Funen in Denemarken

Het eiland Seeland, met de hoofdstad Kopenhagen, is relatief dichter bevolkt. Kopenhagen is een charmante havenstad met veel cultuur en uitgaansgelegenheden. De eilanden Funen, Langeland en Ærø worden samen de ‘Tuin van Denemarken’ genoemd. Hier is het romantisch fietsen door het heuvellandschap.

Klimaat En Wegen
Het klimaat van Denemarken lijkt wel een beetje op dat van Nederland. In het voorjaar en de vroege zomer, dus van mei tot en met juli, valt er de minste neerslag. Dit is dan ook het beste seizoen om te gaan fietsen.

Denen zijn net als Nederlander fervente fietsers en het land beschikt dan ook over een uitgebreide infrastructuur aan goede fietspaden. Denemarken heeft meer dan 10.000 km aan fietspaden, die allemaal op fietskaarten staan aangegeven.

Accommodatie Voor Fietsers
De Stichting Aktiv Danmark heeft een keurmerk voor fietsvriendelijke accommodaties zoals hotels en bed-and-breakfasts. Dit betekent dat er fietsenrekken zijn, je gemakkelijk kleding kunt drogen, er gereedschap voor het repareren van je fiets aanwezig is, er maaltijden beschikbaar zijn en er fietskaarten en fietsgidsen beschikbaar zijn. Kijk voor meer informatie over deze fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden op www.visitdenmark.com.

De Mooiste Deense Fietsroutes
Denemarken heeft een fijnmazig net van vele lokale fietsroutes en 11 bekende nationale routes. Daarnaast is er nog een heel bekende route die vanuit Nederland naar Denemarken voert, de Jutlandroute.

  •  Hærvejen Route

Vanuit Skagen fiets je over het hoogland van Jyske Ås en door de heuvels van Rebild Bakker naar Viborg, waar het historische deel van de Hærvej Route begint. Reizigers hebben de opeenvolgende stukken van deze weg over Den Jyske Højderyg (de Jutland Ridge), waar er geen rivieren zijn om over te steken, al sinds meer dan duizend jaar gebruikt. Gebruik je fiets als een tijdmachine, terwijl je de aanwezigheid van de geschiedenis met zijn oude grafheuvels, de runestenen van de Vikingen en de middeleeuwse kerken ervaart.

  •       Hanstholm – Kopenhagen

Deze route brengt je vanuit één van de grootste vissershavens van het land, in Hanstholm, naar de oude handelshaven van de Deense hoofdstad. Hij loopt van de wilde Noordzee via landbouwgebieden en bossen, langs weiden en stranden naar Kopenhagen. Je krijgt een doorsnee van het gevarieerde Deense landschap te zien. Deze route is een perfecte introductie voor de toerist die op de fiets kennis wil maken met Denemarken.

  •       East Coast Route

De East Coast route voert langs uitstekende kliffen en kapen, langs schiereilanden en landtongen, die allemaal als een prachtig geborduurde rand rondom de oostkust van Denemarken liggen. Volg de fjordenpaden, waar eiken en beuken gevaarlijk tegen de zee aanleunen in een tijdloos landschap. Skagen is de zomer ten top in Denemarken. Je kunt hier met je voeten in verschillende zeeën baden en vervolgens een haring eten in de haven.