Li-ion of LiFePO4 Accu

We dachten een aantal decennia geleden dat alles op het gebied van fietsen nu wel uitgevonden was, maar toch bleek dat niet zo te zijn. In de laatste jaren is er namelijk een heel handige uitvinding op de markt gekomen, die snel aan populariteit wint: de elektrische fiets. Wat zijn nu de grote voordelen van de elektrische fiets?

Wat Is Een Elektrische Fiets? 

De elektrische fiets is een gewone fiets met een elektrische hulpmotor en een oplaadbare accu. Je kunt er met en zonder motorische aandrijving op fietsen. In China waren er al heel lang elektrische fietsen op de markt, maar dit verschijnsel werd in het Westen volkomen genegeerd. Dat kwam mede omdat de Chinese elektrische fietsen log en onhandig waren en zeer luide elektromotoren hadden. Bovendien zagen ze er niet erg elegant uit. In het Westen heeft men het idee een aantal jaren geleden toch opgepikt en er met veel vernuft en innovatieve technologieën een moderne uitvoering van gemaakt. Dat is de huidige elektrische fiets geworden, die in Nederland en ook wereldwijd zeer goed verkocht wordt.

De Lithium-ion Accu

De lithium-ion accu is één van de innovatieve technologieën die in de moderne elektrische fiets is toegepast. Hierdoor is de elektrische fiets hanteerbaar geworden en ziet hij er licht en gestroomlijnd uit. Wereldwijd zijn er nu zo’n 21 miljoen elektrische fietsen verkocht, veel meer dan het aantal auto’s in China.

Li-ion of LiFePO4 Accu

Hoe Werkt De Elektrische Fiets? 

Een elektrische fiets functioneert in feite heel eenvoudig. De fiets heeft een oplaadbare accu, die gewoon thuis vanuit het stopcontact kan worden opgeladen. De fiets is heel handelbaar en kan overal naar toe worden gereden. Als de motor aanstaat, kan de fiets snelheden van 24 tot 32 km per uur bereiken. Het wettelijk vastgelegde maximum snelheid is 25 km per uur, maar u mag zelf wel bijtrappen en harder gaan. Het fijne aan een elektrische fiets is de combinatie van eigen kracht en hulpmotor. Afhankelijk van de omstandigheden – zoals fysieke kracht, tegenwind en hellingshoek – kan de fietser zelf fietsen, meefietsen met de motor of de motor al het werk laten doen. <ul>

Wat Zijn De Voordelen Van De Elektrische Fiets? 

De elektrische fiets biedt de fietser vele voordelen, en dat zijn onder andere:

 • Je kunt er met minder inspanning veel langere afstanden mee rijden.
 • Je kunt er met minder inspanning sneller mee op de plaats van bestemming komen.
 • De elektrische fiets is een geweldig vervoermiddel voor ouderen van dagen, chronisch zieke mensen en mensen met een lichte handicap.
 • De elektrische fiets is ook heel geschikt voor woon-werkverkeer, en lost alle fileproblemen op.
 • De elektrische fiets is zeer milieuvriendelijk.
 • De elektrische fiets kan in bepaalde gevallen een auto vervangen, en is vele malen goedkoper in aanschaf en gebruik dan een auto.
 • Op de elektrische fiets wordt geen motorrijtuigen- of bromfietsbelasting geheven
 • In Nederland bestaat al een goede infrastructuur voor fietsers en daar kun je met de elektrische fiets met gemak gebruik van maken.
 • In Nederland zijn overal fietsenrekken en bewaakte fietsenstallingen, waar je de elektrische fiets net zo kunt stallen als een gewone fiets.
 • In Nederland zijn overal fietsenwinkels en fietsenmakers die ervaring hebben met onderhoud en reparatie van elektrische fietsen.
 • Er is voor een elektrische fiets geen kentekenbewijs, geen rijbewijs en geen WA-verzekering nodig.

 

Nadelen Van De Elektrische Fiets

Om eerlijk te zijn, kleven er ook wel enkele nadelen en beperkingen aan de elektrische fiets:

 • De actieradius is beperkt tot zo’n 40 km, dus als je werk bijvoorbeeld 10 km verder weg is, moet je de rest zelf trappen.
 • De accu moet dagelijks worden opgeladen en het duurt 8 – 10 uur om hem helemaal te laden. Hierdoor kun je de fiets niet continue gebruiken.
 • Nieuwe accu’s zijn heel erg duur.
 • Elektrische fietsen zijn zwaarder en er is meer kracht vereist om er zonder motor mee te fietsen dan bij gewone fietsen.

Al met al zijn de voordelen van de elektrische fiets voor veel mensen toch veel zwaarwegender dat de nadelen. Dat wordt bewezen door de snel toenemende populariteit van de elektrische fiets.