Fietsframes worden gemaakt van diverse materialen, waardoor elke dames fiets afhankelijk van het materiaal ook anders reageert en aanvoelt.

Stalen frame: Hoewel je nu niet veel stalen frames meer ziet, werden vroeger alle frames van staal gemaakt. Een goed stalen frame is comfortabel en vangt de schokken zeer goed op. Staal is bovendien het sterkste materiaal dat er op de markt is. Een stalen frame is duurzaam en kan gerepareerd worden maar als de lak beschadigd is kan het frame roesten. Een voordeel is ook dat een stalen frame erg goedkoop is. Wil je wat aan krachttraining doen, wat extra calorieën verbranden en wil je niet veel geld uitgeven, dan kan een stalen frame een optie zijn. Maar voor echt lekker fietsplezier zijn er betere opties.

Aluminium frames: Aluminium is momenteel een van de populairste frame materialen, doordat frames, net zoals bij stalen frames, in goedkope en in dure uitvoeringen worden vervaardigd. De goedkopere frames hebben dikkere wanden waardoor ze zwaarder zijn en de dure frames hebben allerlei behandelingen ondergaan waardoor de wanden dunner kunnen gemaakt worden. Aluminium frames zijn zeer stijf, een voordeel van een stijf frame is dat je fiets beter reageert in de bochten en bij het optrekken zodat deze frames ideaal zijn voor wedstrijdrijders. Als je een aluminiumframe koopt moet je er wel op letten dat de achterpat vervangbaar is zodat je hem in geval van een valpartij makkelijk kan vervangen. Kortom een aluminium frame is stijf en fiets licht.

Carbon frames: Carbon is een van de recentste en de enige niet-metaal frame. Carbon frames zijn zeer populair omdat ze licht en duurzaam zijn, maar toch goed de klappen absorberen. Het grootste nadeel van carbon is eigenlijk de kostprijs, want doordat het productieproces zeer veel materiaal vergt ligt ook de kostprijs hoog. Carbon vorken zijn zeer populair omdat ze licht zijn en goed de klappen absorberen.

Titanium frames: Titanium is waarschijnlijk het beste materiaal om fietsframes uit te vervaardigen omdat het de beste gewicht- sterkteverhouding heeft, maar door de hoge productiekosten is het zeer duur. Titanium is bijna zo sterk als staal en absorbeert de schokken even goed. Het is bovendien bijna even licht als aluminium en het moet niet geverfd worden. Titanium vorken worden bijna niet gemaakt omwille van de hoge productiekosten.

Bedenk je wel bij het kiezen van een fietsframe, dat deze gebouwd worden op de gewone man. Omdat vrouwen gemiddeld een stuk kleiner en lichter zijn moeten je daar rekening mee houden bij het kiezen van een fietsframe. Ben je kleiner dan gemiddeld en weeg je weinig, dan is een licht(gewicht) fietsframe een goede keuze.