Fietsen in de Ardennen

De Franse Maas ontspringt in het dorpje Meuse, in Bassigny en slingert langzaam langs Verdun, Sedan en via de Belgische Ardennen uiteindelijk naar Nederland, waar zij uitmondt in de Rijn. De Maas is een vriendelijke rivier, waar je haar ook aantreft.

De Franse Ardennen hebben de bezoeker veel te bieden. Het steeds weer verrassende landschap verveelt nooit, en de regio biedt veel op het gebied van actieve buitensport, cultuur, gastronomie en watersporten.

Fietsen in de Ardennen

La Voie Verte
In 2008 is de eerste 580 kilometer van het ‘Voie Verte’ gereed gekomen en inmiddels is de volledige 800 kilometer gereed. La Voie Verte- ook wel de Groene Weg genoemd- is een prachtige fiets- en wandelroute waarvan een goede 80 kilometer de Maas door de Franse Ardennen gezelschap houdt. De Groene Weg biedt voor iedere fietser iets wils; de ene keer is het de heuvel op ploeteren, de andere keer fietst u door vriendelijk glooiende dalen en heeft u de gelegenheid een aantal dorpjes op de route aan te doen.

Onderweg is er qua natuurschoon maar ook aan dorpjes veel te zien. Zo is het dorpje Château-Regnault, dat eens de voormalige zetel van een prinsdom was,  zeker de moeite waard om even te stoppen. Hoewel Lodewijk XIV het kasteel destijds heeft laten vernietigen kan hier naast een pittoresk dorpscentrum nog steeds de imposante rotsformatie “Vier Heemskinderen en hun Ros Beiaard” bekeken worden.

De stad Monthermé, ook wel de parel van de Franse Ardennen genoemd, ligt aan de samenvloeiing van de rivier de Simois met de Maas. In deze stad kan de versterkte kerk van St-Léger uit 1453 bezichtigd worden evenals een heleboel rotsformaties. Het is ook zeer de moeite in deze stad een terrasje te pakken en te genieten van de lokale keuken.

Fumay is de plek waar de Maas even een scherpe bocht maakt. Deze stad staat bekend om de fokkerij van wilde zwijnen en de gekleurde leisteengroeven zijn kenmerken voor deze streek.

De volgende stop is de stad Haybes, welke er prat op gaat de bakermat van “Jambon Ardennais” te zijn. Helaas werd het overgrote deel van de stad in 1914-’18 verwoest, maar er is een prachtig monument opgericht voor de omgekomen inwoners van 1914.

Type fiets
De Franse Ardennen biedt prachtige gevarieerde natuur, maar zeker niet direct de keurig geplaveide fietspaden die wij in Nederland kennen. Los van la Voie Verte zijn er veel andere routes te vinden door de streek (onder andere voormalige jachtpaden) die meer niet dan wel geasfalteerd zijn. Het advies is dan ook om een stevige mountainbike of city bike te kiezen, en uw fiets met smalle bandjes thuis in de schuur te laten staan. Indien u een nieuwe fiets aanschaft is het essentieel u bij uw keuze goed voor te laten lichten door een vakman. Idealiter zou u een weekendje gaan proeffietsen alvorens op uw fietsvakantie te vertrekken.

Voorbereiding
Naast het kiezen van het juiste type fiets (zoals het aantal versnellingen, type band en frame) is het belangrijk goed voorbereid op pad te gaan. Laat uw reeds bestaande fiets goed nakijken op mankementen voordat u vertrekt. Zorg ook dat u goede verlichting op uw fiets heeft en dat u reserve onderdelen (binnen- en buitenband), een EHBO doos en bandenplakspullen bij u heeft.  Ook is het belangrijk een goede reisverzekering af te sluiten en eventueel een aanvullende verzekering voor uw fiets daarbij af te sluiten.

Zoek alvorens te gaan veel informatie over uw bestemming op het internet of bij de ANWB en bereken het aantal kilometers dat u kunt afleggen per dag zorgvuldig. Hou hierbij rekening met het aantal uur dat u per dag wilt fietsen, het type landschap, de weersomstandigheden en het wegdek.