Fietsen Brabant

Markiezaatroute

Startpunt: Hoogerheide. Lengte: 36 km.
Je fietst hier door het prachtige landschap van het voormalig Markiezaat van Bergen op Zoom, dat ooit een leengoed was van het hertogdom Brabant, waar tot aan de 18e eeuw verschillende markiezen regeerden. Vooral het zuidwestelijk deel van deze route is een bijzonder mooi landgoed, de bosrijke Wouwse Plantage, ontstaan door toedoen van een markies die de woeste gronden ontgon. Voorbij de Wouwse Plantage kom je langs glooiend akkerland en weilanden met grazende koeien, een heel idyllisch plaatje.

Stuifduinenroute

Startpunt: Biezenmortel. Lengte: 43 km.
De Loonse en Drunense Duinen vormen het grootste actieve stuifduinengebied van heel West-Europa. Het gebied was vroeger nog groter dan nu, omdat men rond 1900 met boomaanplantingen verdere uitbreiding heeft beperkt. Het westelijk deel van de route fiets je door naaldbossen en daar zijn de Drunense Duinen goed bewaard gebleven. Door de toenemende recreatiedruk wordt dit unieke gebied echter wel bedreigd. Sinds 2002 hebben de Loonse en Drunense Duinen dan ook de status van Nationaal Park.

Fietsen Brabant

Stippelbergroute

Startpunt: Handel. Lengte: 38 km.
je fietst langs de voormalige heidevelden rondom de dorpen Gemert en Bakel die in de vorige eeuw werden ontgonnen en tot akkers gemaakt. Drogere gronden als de heide en het stuifzand van de Stippelberg werden veranderd in bos. Ook het Peellandschap ging onderging een ruilverkaveling: beken en velden werden rechtgetrokken. Deze fietsroute voert je langs de vele onverharde wegen die bij deze ruilverkaveling zijn overgebleven.

Baronie Crandendonck-route

Startpunt: Leenderstrijp. Lengte: 31 km.

Deze route voert je langs de overgebleven heidevlaktes ten zuiden van Valkenswaard. Eén daarvan is de Baronie van Cranendonck, ten westen van Soerendonk. Dit is een drassig laagland met in het oosten dekzandruggen. In het westen gaat het gebied over in de Grote Heide. Op het zuidoostelijke deel van deze route fiets je door een vlak landschap met bio-industrie.

Maasdijkroute

Startpunt: Ravenstein. Lengte: 44 km.
Je fietst hier langs het brede water van de Maas met zijn groene uiterwaarden. Een heerlijk landschap, ondanks de straffe wind. Op deze route langs de Maasoever liggen de twee vestingstadjes Ravenstein en Grave. De rest van de route fiets je door bosgebieden en akkerland.

Noord-Brabant kent vele prachtige en afwisselende landschappen en het aantal fietsroutes is dan ook zeer groot. De hierboven besproken fietsroutes zijn te vinden op de website van de ANWB, al jaren een garantie voor goede en interessante routes door het hele land.