Gereedschap

Een fiets is in feite een eenvoudige machine die de draaibeweging van trappers, tandwielen en wielen omzet in een voorwaartse beweging van de gehele fiets. Men zou dus kunnen denken dat zo’n eenvoudige machine geen reparaties of onderhoud nodig heeft. Mensen die ooit onderweg een gebroken ketting, gescheurde versnellingskabel of lekke band hebben meegemaakt weten echter wel beter. Een fiets is wel degelijk een gecompliceerd geheel en heeft heel specifiek onderhoud nodig om pech onderweg te voorkomen.

Gereedschap

Goed Gereedschap Is Het Halve Werk
Onderhoud aan je fiets kun je in feite met heel eenvoudige basisgereedschappen zoals een Engelse sleutel, waterpomptang, schroevendraaier en inbussleutels uitvoeren. Daarnaast zijn er echter nog enkele gereedschappen waar vooral de verwoede ruwe terreinfietser veel aan zal hebben. Goed gereedschap is het halve werk en met goed gereedschap zal het sleutelen aan je fiets echt leuk worden. Dit is de lijst van nog meer basisgereedschappen en hulpmiddelen voor reparatie en onderhoud van je fiets:

  • Fietspompen: het is bijna overbodig om het te zeggen, maar een goede kwaliteit fietspomp thuis en één voor onderweg, die precies aansluit op de ventielen van je fiets en voldoende lucht levert, zijn gewoon nodig als je een fiets bezit. Hoe betere kwaliteit pompen je aanschaft, hoe meer en hoe langer je daar plezier aan zult beleven.
  • Bandenlichters: een absolute noodzaak voor het plakken van een band, en dus moet je deze altijd bij je hebben als je een lange tocht gaat maken, samen met het bandenplakdoosje.
  • Reservebinnenband: op langere tochten zeker aan te bevelen om bij je te hebben. Ga je bijvoorbeeld in het buitenland fietsen of door een heel ruig gebied, dan zal er een moment komen dat het het beste is om de binnenband te vervangen. Let er op dat je de goede maat koopt. Koop een goede kwaliteit binnenband.
  • Bandenplakdoosje: hierin zitten reserveventielen, plakstrookjes, schuurpapier en vaak ook de bandenlichters. Deze doosjes zijn bij elke rijwielhandel in Nederland te koop en je kunt er absoluut niet zonder.
  • Schoonmaakset voor de aandrijfsectie: deze set bestaat uit ketting schoonmaakvloeistof, een schrobbertje voor de ketting en een borsteltje voor het schoonmaken van de versnelling. Vooral stof, roest en aangekoekt vet moeten hiermee verwijderd worden. Met deze set kun je de vitale onderdelen van je fiets goed onderhouden en slijtage daarvan voorkomen.
  • Multi-tool: één van de beste dingen die je bij je kunt hebben op lange tochten ver van huis of de bewoonde wereld. Multi-tools zijn klein en licht en je hebt er alle mogelijke gereedschappen mee bij de hand: van zaagje tot schaar, van mes tot schroevendraaier (gewoon en Philips), van inbussleutel tot momentsleutel. Daarmee kun je, mocht dat nodig zijn, allerlei provisorische reparaties uitvoeren met materiaal dat je om je heen vindt.
  • Overige reserveonderdelen en gereedschappen: spakenspanner (belangrijk!), kettingolie, kettingontvetter, polijstmiddel, reservebouten- en schroeven, rem- en versnellingskabel, extra schroevendraaier, extra sleutels – bij lange tochten en vakanties onontbeerlijk.

Zelf Expert Worden
Zorg ervoor dat je je eigen fiets goed leert kennen. Dat kun je doen door zelf onderhoud en reparaties uit te voeren. Je weet dan precies welke vitale onderdelen er onderweg kapot zouden kunnen gaan en die kun je dan als reserve meenemen. Ook weet je dan precies welk gereedschap je onderweg absoluut niet wilt missen.