image003

Als je wilt gaan mountainbiken, dan is het hebben van een goede mountainbike een eerste vereiste. Ben je een vrouw, dan is het het beste om een damesmodel mountainbike te kiezen. Er zijn ontelbare merken die goede kwaliteit mountainbikes voor vrouwen op de markt brengen. Dit worden damesspecifiek ontworpen (DSO) mountainbikes genoemd. In dit artikel gaan we kort naar enkele goede DSO mountainbikes van de de beste merken kijken.

Kenmerken van een goede mountainbike voor vrouwen:
Het lichaam van een fietser is op drie plekken in contact met de fiets: op het zadel, op de trappers en op het stuur. Deze onderdelen moeten dus met zorg ontworpen zijn en speciaal aangepast aan het vrouwelijk lichaam.

 • Met mountainbikes wordt gewoonlijk op zeer ruw terrein gefietst. Het frame van een mountainbike voor vrouwen moet daarom uiterst solide zijn en toch licht van gewicht.
 • De wielen en de banden moeten schokbestendig zijn en lang meegaan.
 • De handremmen moeten zeer gemakkelijk te bedienen zijn en in de handpalmen van vrouwen passen.
 • Het zadel van een DSO mountainbike moet breed zijn en het moet gemakkelijk zijn om op de trappers te trappen, zonder al te veel druk te hoeven uitoefenen.
 • De bovenste stang van het frame moet laag zitten en in een zeer schuine hoek staan.
 • Het stuur van een mountainbike voor vrouwen moet minder breed zijn, omdat vrouwen een smallere schouderbreedte hebben. Met een te breed stuur is het moeilijk om goed te sturen.
 • Het frame van een DSO mountainbike is korter, omdat vrouwen kortere armen hebben dan mannen. Ze kunnen daardoor gemakkelijker bij het stuur komen.
 • Goedwerkende remmen en gemakkelijk bedienbare versnellingshendels zijn een must voor DSO mountainbikes.

image002

De beste merken DSO mountainbikes:
Gelukkig zijn er een aantal bekende fietsenmerken die zeer goede kwaliteit mountainbikes voor vrouwen op de markt brengen. Laten we hier eens kijken naar de top 5 van populairste merken bij vrouwen:

 1. Giant
 2. Trek
 3. Kona
 4. Norco
 5. Cannondale

GIANT is bijzonder geliefd onder vrouwelijke mountainbikers. Het unieke ontwerp van het frame ontlast de rug volledig en het is een plezier om erop te fietsen. Het frame is schokbestendig en is het duurzaamste en meest zorgenvrije van alle merken.

TREK is het volgende meest geliefde merk voor DSO mountainbikes. De remmen zijn excellent en de fiets heeft een uitstekende schokdemping aan de voorkant. Omdat TREK de mountainbikes in grote aantallen produceert, liggen de prijzen lager dan die van andere merken, zonder dat er aan de kwaliteit wordt af gedaan.

image003

KONA is een ander bekend merk voor mountainbikes, dat zich de laatste jaren speciaal heeft toegelegd op DSO mountainbikes, als antwoord op de groeiende vraag in de markt.

NORCO produceert ook enkele van de beste mountainbikes voor vrouwen die er op de markt zijn. Specialiteit van deze fietsen zijn de hydraulische schijfremmen. Hiermee zijn de mountainbikes zeer goed onder controle te houden en uitermate geschikt voor vrouwen.

De laatste maar niet de minste is CANNONDALE, een merk waarvan twee modellen DSO mountainbikes in de top tien voor mountainbikes van het tijdschrift ‘Outside’ stonden.

Conclusie:
Dit zijn slechts enkele van de vele beschikbare merken. Andere merken zijn Specialized, Marin en Scott, die minstens even bekend zijn en ook zeer goede mountainbikes leveren. De markt voor DSO mountainbikes is nog steeds groeiend. Dit zal ongetwijfeld leiden tot gezonde concurrentie en dus tot de beste kwaliteit fietsen.