Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar wel veel veiliger. Zeker voor kinderen in de leeftijd van 5 t/m 15 jaar. Een fietshelm beschermt niet alleen tegen botsingen, maar ook tegen het vallen in scherpe voorwerpen. Volwassenen zullen minder snel vallen omdat ze veel meer ervaring hebben op de fiets, maar ze bevinden zich ook vaker in gevaarlijke situaties zoals druk verkeer, slecht weer en fietsen veel sneller. Een fietshelm is in Nederland geen bekend gezicht in het straatbeeld en niet meteen een hippe mode accessoire, maar de voordelen van het dragen van een fietshelm spreken voor zich:
- Je beschermt je hoofd, zelfs bij relatief kleine ongevallen kan een ongelukkige val (bv. hoofd op stoeprand) fatale gevolgen hebben.
- Je bent beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Stem de kleur van je helm af op je outfit en zie er stoer uit!
- Je geeft het goede voorbeeld. Hoe meer fietshelmen op straat, hoe meer aanvaard het dragen ervan zal worden en hoe minder ‘bijzonder’ je zal zijn.
Hoe werken fietshelmen?
Het schuim in een fietshelm is zo ontworpen dat het de schokken van een val opvangt en breekt. Dit vermindert aanzienlijk het risico van hoofdwonden wanneer het hoofd een voorwerp of de weg raakt. De riemen zijn belangrijk om de helm in de correcte positie op je hoofd te houden.
Let wel op: Een helm zal slechts de juiste bescherming als geven:
- Als deze de juiste grootte heeft en correct past
- De fietshelm correct op het hoofd wordt geplaatst
- De riemen worden op de juiste lengte gemaakt en de gesp wordt veilig vastgemaakt
De pasvorm van de fietshelm
- In de helm moeten een CE-markering en het nummer van de Europese norm staan (EN 1078 of EN 1080).
- Meet de omtrek van het hoofd ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen. De omtrek van het hoofd moet overeenkomen met de maat van de helm. Deze maat staat in de helm.
- De helm moet als een tweede huid op het hoofd zitten.
- Wanneer een fietshelm correct gepast, mag het niet mogelijk zijn om de fietshelm van je voorhooft achteruit te duwen, of omgekeerd dat je de fietshelm van achter over je ogen duwt.
- Een helm moet niet alleen de bovenkant van het hoofd, maar ook de slaap en voor- en achterkant van het hoofd beschermen.
- Een helm mag het gehoor en/of het zicht niet belemmeren.
- Met behulp van kussentjes kan de helm verkleind worden, dit kan maximaal tot 2 cm van de oorspronkelijke maat.
- Een helm moet goed ventileren. Oververhitting van het hoofd kan het reactievermogen vertragen.
- Wees niet bevreesd om te vragen wat een keurmerk op een helm precies inhoudt.
- Maak de sluiting van je fietshelm vervolgens op lengte:
- Licht aangepast onder de kin, er mag verslapping zijn wanneer je de sluiting vastmaakt
- Let erop dat de bandjes, als ze zijn vastgezet, stevig zitten, maar niet knellen.
- De sluiting moet onder de kin zitten en niet op het bot.
Voordelige fietshelmen
Online zijn fietshelmen verkrijgen bij Futurumshop.nl. Futurumshop.nl kan alle fietshelmen leveren tegen zeer scheren prijzen. Futurumshop.nl levert uitvoorraad, heeft een 24 uur levering en hanteren ze een 14 dagen afkoelingsperiode en zijn ze aangesloten bij de Thuiswinkel Waarborg. Bekijk hier hun uitgebreid aanbod aan zowel volwassenen als kinder fietshelmen.
Het kopen van een fietshelm
Er is een enorme keuze aan fietshelmen op de markt. Er bestaan zelfs specifieke helmen voor vrouwen, maar laat je daar niet door misleiden. Het grootste verschil is meestal de maat en een andere kleurencombinatie. Enkel bij de Lady Line van Uvex kan je je paardenstaart achteraan door de helm halen zodat hij niet geplet wordt. Anderen bekende merken zijn Bell en Giro.
Alle helmen in Europa vallen onder de persoonlijke beschermingsmiddelen en moeten voldoen aan Europese normen.
De Europese norm voor fietshelmen is EN 1078 en voor kinderhelmen EN 1080 (zie het etiket aan de binnenkant van de helm). Beide helmen zijn goed. De laatste helm heeft alleen een speciale sluiting, zodat kinderen zich niet kunnen ophangen als ze met hun helm ergens achter blijven haken. Het gewicht van fietshelmen varieert tussen de 250 tot 310 gram. De maat van de meeste fietshelmen varieert tussen de 47 en 58 cm. Met behulp van kussentjes kan de helm verkleind worden. Fietshelmen zijn ook te gebruiken als beschermingsmiddel tijdens het skaten of het beoefenen van andere sporten.
Het is noodzakelijk, dat je fietshelm prima past. Probeer hem dus altijd alvorens je koopt.
- Zet de helm recht op het hoofd; de voorkant ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen en de helm niet naar achteren laten leunen.
- Het voorste bandje moet zo verticaal mogelijk lopen. Het achterste bandje moet bij het voorste bandje samenkomen onder het oor, niet over de oren.
- Probeer de helm te bewegen op het hoofd. Kijk of er niet te veel speling is.
- Zorg ervoor dat je een goed zicht hebt
Andere eigenschappen om te overwegen een fietshelm te kopen:
- Zichtbaar. Een helder en fel gekleurde helm zal je meer laten opvallen in het verkeer
- Aërodynamica. Als racer kan een helm die een aërodynamischer vorm heeft, helpen om sneller te fietsen
Kosten
Fietshelmen kunnen tussen de € 25,- (kinderfietshelm) en de € 200,- euro kosten. Aangezien alle helmen aan strikte veiligheidscriteria moeten voldoen, krijg je geen extra veiligheid door een duren fietshelm te kopen. Je betaald dan voor het comfort, uiterlijk, aerodynamica, gewicht en merk.
Zorg goed voor je fietshelm
Je fietshelm zal je goed beschermen bij een val, maar dan moet jij je fietshelm ook goed onderhouden. Controleert daarom zorgvuldig en regelmatig je fietshelm op slijtage en schade. En gebruik deze tips:
- Ben je gevallen met de fietshelm vervang hem dan. Onzichtbare scheuren kunnen de helm helemaal nutteloos maken bij een tweede val.
- Ook fietshelmen worden oud, ben je niet gevallen vervang je fietshelm dan om de vier á vijf jaar. Is je fietshelm gebarsten, gedeukt of zijn er spleten te zien, de riemen verzwakt, vervang dan ook je fietshelm.
- Fietshelmen kunnen ernstig beschadigd worden door bepaalde chemische schoonmaakmiddelen. Gebruik slechts schoonmaakmiddelen die door de fabrikant (gewoonlijk zeep en water) worden geadviseerd.