image001

Stel je behoeften vast:
Als je van plan bent een damesfiets te kopen, stel dat als eerste vast wat precies je fietsbehoeften zijn. Heb je de fiets nodig om naar je werk te gaan, om er recreatief mee te rijden, om er mee te sporten of om er wedstrijden mee te rijden? Als je er dagelijks mee naar je werk wilt gaan, dan is de fiets niet alleen een vervoermiddel, maar ook een vorm van sport en conditietraining. Wil je met je fiets in de stad, op het platteland of op ruw terrein fietsen? Dit alles bepaalt de keuze van je fiets.

Stel je budget vast:
Nadat je hebt vastgesteld wat je fietsbehoeften zijn en wat voor soort fiets je wilt kopen, moet je vaststellen wat je budget is. Weet je bijvoorbeeld dat je fiets tussen de € 200 en € 300 mag kosten, dan maak je daarmee het aantal keuzemogelijkheden kleiner. Je moet in deze prijsklasse vervolgens een fiets uitzoeken met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Denk niet al te veel na over wat de fiets nog waard is als je hem weer wilt verkopen. Een goede fiets gaat jaren mee en dat is zijn geld waard.

Kies je merk:
Het is niet eenvoudig om het merk van je fiets te kiezen. Kies echter een kwaliteitsmerk, dan zal je investering niet voor niets zijn geweest. Je hebt dan de garantie dat je fiets jarenlang zal meegaan en je geen geld over de balk hebt gesmeten. Zoek op internet en in fietstijdschriften op wat de beste merken voor damesfietsen zijn.

Ken je type:
Als je voor het eerst een fiets koopt, weet je er misschien nog niet zo veel vanaf. Probeer jezelf te informeren en te leren wat de verschillende soorten fietsen zijn die er op de markt zijn. Leer ook alle onderdelen van een fiets kennen. Als je dan een fiets koopt, kun je die eventueel laten aanpassen, door er specifieke onderdelen op te monteren of bepaalde onderdelen te vervangen door een onderdeel van betere kwaliteit.

  • Wi je graag lange afstanden fietsen en hardrijden, kies dan een racefiets.
  • Wil je off-road fietsen op ruw en ongelijkmatig terrein, kies dan een mountainbike.
  • Wil je recreatief fietsen en fietstochten maken, kies dan een toerfiets, die veel goedkoper is dan de bovengenoemde twee soorten fietsen.
  • Crossbikes lijken op mountainbikes en zijn steviger dan andere types fietsen. De laatste ontwikkelingen zijn dat ze steeds comfortabeler worden. Ze zijn geschikt voor in de stad en op ruw terrein.
  • Comfortfietsen zijn de nieuwste trend op fietsgebied. Ze hebben verstelbare stuurstangen en handgrepen, gecombineerd met een lage instap. Vaak hebben ze ook een zeer zacht zadel dat schokdempers heeft en hebben ze vrij gladde banden. De fietsen zijn heel comfortabel om op te fietsen en het zijn daarom uitstekende fietsen voor in de stad.

Vrouwen kiezen vrijwel zonder uitzondering voor fietsen met een lage instap die voorzien zijn van allerlei accessoires, zoals een waterfles en een fietsmandje. Vrouwen kiezen bijna altijd voor toerfietsen en stadsfietsen, en de laatste tijd ook veel voor comfortfietsen.

 image001