Ketting vervangen

Ketting vervangenGoed en regelmatig onderhoud van je fiets is heel belangrijk als je je fiets graag in topconditie wilt houden. Vooral als je lange fietstochten maakt of vaak op fietsvakantie gaat, is het belangrijk dat je zelf het basisonderhoud van je fiets kunt uitvoeren en in staat bent om onderweg eenvoudige of provisorische reparaties uit te voeren. Fietsen kunnen namelijk, net als andere voertuigen, pech onderweg krijgen, en dan is het fijn als je daar goed op voorbereid bent, vooral als je in het buitenland aan het fietsen bent.

Slijtage Van Fietsonderdelen
Welke onderdelen van de fiets moeten het vaakst worden gerepareerd? Niet veel fietsers weten dat een fietsketting een slijtend onderdeel van de fiets is, vanwege de krachten die er constant op worden uitgeoefend. Een fietsketting moet op een gegeven moment dan ook vervangen worden. Wanneer is een fietsketting versleten of aan vervanging toe?

Een Versleten Ketting
Enkele typische tekenen dat een fietsketting aan het verslijten is of zelfs aan vervanging toe is, zijn:

 1. De ketting loopt stroef en ziet er zeer vuil, vet en/of roestig uit. Hier helpt schoon maken en invetten met een vloeibare olie.
 2. Tijdens het fietsen maakt de ketting sprongen. Dit kan heel pijnlijk zijn, omdat je voet dan van de trapper schiet en je een verwonding kunt oplopen. Het springen van de ketting komt doordat de scharnier(en) van één of meerdere schakels zit(ten) vastgekneld. Hier helpt smeren en ‘masseren’, dat wil zeggen, losmaken door de schakel(s) veel heen en weer te bewegen).
 3. Een fietsketting is aan vervanging toe als er bij het naar voren trekken van de ketting meer dan 3 – 5 mm speling is. Met andere woorden: als de ketting op het grootste blad ligt en 3 – 5 mm naar voren kan worden bewogen, is de ketting aan vervanging toe.

Hoe Komt Het Dat Een Fietsketting Verslijt?
De fietsketting loopt voortdurend over de tanden van de tandwielen en de scharnieren van de ketting zijn voortdurend in beweging. Binnen in de scharnieren zitten busjes die aan sterke slijtage onderhevig zijn. Dit valt met het blote oog niet gemakkelijk te zien. Hoe versletener deze busjes zijn, hoe meer frictie ze opleveren en hoe meer speling de ketting krijgt. Een speling in de lengterichting die groter is dan 3 – 5 mm, is het teken dat de ketting aan vervanging toe is.

Hoe Moet Je Een Scharnierbusje Vervangen?
Dat is gemakkelijker dan je denkt en de stappen die je moet uitvoeren zijn de volgende:

 1. Zet de versnelling van je fiets op de combinatie van beide grootste tandwielen (voor en achter), zodat je de meeste werkruimte hebt.
 2. Leg je fiets op een stuk plastic of doek plat op de grond, met de linkerzijde naar beneden.
 3. Plaats een markering op de ketting (bijvoorbeeld tape) en trek de ketting naar voren, zodat je kunt meten hoe groot de speling in de lengterichting is.
 4. Je hebt een speciaal gereedschap nodig voor het losmaken en/of vervangen van busjes in de kettingscharnieren.
 5. Plaats het gereedschap in de juiste positie en trek het busje heel voorzichtig half naar buiten.
 6. Let er goed op dat de ketting niet los gaat voordat het busje er helemaal uit is.
 7. Je kunt nu met hetzelfde gereedschap een nieuw busje plaatsen, ter vervanging van het oude busje.
 8. Herhaal deze procedure voor alle andere versleten busjes.

Op internet kun je vele websites vinden waarop nog gedetailleerder wordt uitgelegd hoe je een fietsketting moet onderhouden, en hoe je scharnieren, busjes of de gehele ketting kunt vervangen.