Kleine Gids Om In Vijf Stappen Een Band Te Plakken

De fiets is één van de meest efficiënte vervoermiddelen die ooit door de mensheid werd uitgevonden. Dat is niet alleen vanwege het feit dat het gemakkelijk is om te fietsen en de fiets een goedkoop en betrouwbaar vervoermiddel is, maar ook omdat onderhoud en reparaties veel eenvoudiger zijn dan bij motorrijtuigen. Daarom is voor vele mensen ter wereld de fiets hun favoriete vervoermiddel.

Versleten Buitenbanden
Het plakken van een fietsband is bijvoorbeeld helemaal niet zo moeilijk en iedereen kan het leren. Je hebt er slechts enkele eenvoudige hulpmiddelen voor nodig. Er bestaat een misvatting dat fietsbanden gevoelig zijn en dat lekke banden er nu eenmaal bijhoren. Dat is echter beslist niet waar. Een goede fietsband met voldoende druk kan heel lang zonder lekken blijven, tenzij je natuurlijk over een punaise, spijker of stuk glas heen rijdt. Als een buitenband volledig versleten is, zul je ook veel sneller met een lekke band te maken krijgen, omdat scherpe voorwerpen er dan gemakkelijk door heen kunnen dringen.

Vijf Stappen Voor Het Plakken Van Je Band
In elk geval kan het geen kwaad als je weet hoe je zelf een band kunt plakken, ook onderweg. Hoe je dat moet doen, wordt onderstaand in vijf eenvoudige stappen uitgelegd..

Als eerste volgt hier een lijst met het gereedschap dat je er voor nodig hebt:

  • Fietspomp
  • Eventueel moersleutels
  • Bandenlichters
  • Eventueel een krijtje
  • Zelfplakkende rubber plakstukjes of rubber stukjes + tube solutie
  • Reserveventielen
  • Schuurpapier
  • Eventueel een bak met water

 

Stap 1: Het Wiel Verwijderen

Zet je fiets ondersteboven en verwijder het wiel. Dat gaat bij moderne fietsen heel gemakkelijk, bij andere heb je er sleutels voor nodig om de moeren los te draaien. Overigens hoef je voor het plakken van een band niet per se het wiel te verwijderen. Je kunt een band namelijk ook plakken terwijl het wiel nog op zijn plaats zit.

Stap 2: Buitenband En Binnenband Los Halen

Zet tegenover het ventiel een bandenlichter tussen buitenband en velgrand en klem de onderkant van de bandenlichter om de spaak. Op 10 cm afstand naar links en rechts zet je de volgende bandenlichters. De buitenband valt nu over de velgrand en zo ga je stukje voor stukje verder, aan beide kanten. Maak het ventiel los, laat de binnenband leeglopen en haal hem naar buiten. Doe dit heel voorzichtig, om geen verder schade te veroorzaken.

Stap 3: Het Lek Vinden
Schroef het ventiel weer op de binnenband en pomp zodanig op, dat hij nog net te buigen is. Haal de band stukje voor stukje door het water. Als je bubbeltjes ziet verschijnen, weet je waar het gat zit. Heb je geen bak met water bij de hand, leg dan de band stukje voor stukje tegen je wang aan. Je voelt de koude lucht langs je wang gaan daar waar het lek zit.

Stap 4: Het Lek Plakken
Markeer het lek met een krijtje of houd je vinger er op. Wrijf het droog en schoon. Schuur een gebiedje van 3 – 4 cm diameter rondom het gat op met het schuurpapiertje. Een zelfplakkend plakstukje kun je hier zo bovenop plakken. Werk je met solutie, breng dan eerst gelijkmatig de solutie aan. Lees op de tube solutie hoe lang je precies moet wachten na het aanbrengen – dit komt vrij nauwkeurig, omdat anders geen goede hechting ontstaat. Na het vereiste aantal minuten wachten leg je het plakstukje op de opgedroogde solutie en druk het stevig aan. Het lek is nu gedicht.

Stap 5: Binnenband En Buitenband Terug Plaatsen
Haal het ventiel van de binnenband en laat hem leeglopen. Je kunt hem nu over de velgrand heen terug leggen onder de buitenband. Begin met het ventiel op zijn plaats te brengen. Als hij goed en zonder slagen of kronkels op zijn plek zit, trek je het ventiel goed recht door het gat in de velg en zet je dit goed vast. Pomp de binnenband zover op totdat hij heel licht opgeblazen is. Begin met het over de velgrand heen duwen van de buitenband. Begin dit maal bij het ventiel, tegelijkertijd naar links en naar rechts werkend. Het gemakkelijkste gaat dit als je de buitenband met de vingers van beide handen vast pakt en met beide duimen met kracht de buitenband op zijn plek terug duwt. Pomp vervolgens de band goed op en zet het wiel terug als je dat had los gehaald. Klaar!