Wat Voor Prachtige Uitvinding Is De Fiets Eigenlijk?
Het kettingaandrijfmechanisme van de fiets is de grote uitvinding die de fiets tot het huidige ideale vervoermiddel heeft gemaakt. Niet alleen de fiets maakt gebruik van mechanische voortstuwing, maar nog vele andere uitvindingen maken hier gebruik van, denk aan de kruiwagen, de ouderwetse koffiemolen of een handpomp. De fietsketting vormt een essentieel onderdeel van het kettingaandrijfmechanisme en moet dan ook goed schoon worden gehouden en gesmeerd. Als je dat regelmatig doet, zal je fiets veel lichter lopen en zul je met meer plezier fietsen.

Hoe Vaak Moet Je Je Fietsketting Schoon Maken?
Als je professioneel fietst, moet je dit in feite elke dag doen. Als dat niet het geval is, dan moet je het regelmatig doen, bijvoorbeeld maandelijks. Let daarbij op de toestand van de ketting. Ziet die er droog en vies uit en geeft hij knarsende geluiden of wordt het fietsen zwaarder, dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Maak je geen zorgen, het schoon maken van de ketting is een fluitje van een cent. Volg gewoon de onderstaande vijf simpele stappen.

Stap 1: Koop Een Schoonmaakset Voor Fietskettingen
Dergelijke schoonmaaksets zijn te koop bij elke goede fietsenwinkel in de buurt, maar je kunt ze ook online kopen, bijvoorbeeld op eBay. Een basis set bevat een rolborsteltje en een fles schoonmaakvloeistof. Je kunt als vloeistof echter ook benzine of spiritus gebruiken.

Stap 2: De Schoonmaakvloeistof Aanbrengen
Breng de schoonmaakvloeistof, benzine of spiritus (pas op voor brandgevaar!) aan op de fietsketting. Laat de ketting ongeveer een minuut lang over de tandwielen lopen. Breng vervolgens opnieuw de vloeistof aan, en draai de ketting weer rond. Herhaal deze procedure net zo lang totdat de vloeistof die van de ketting afloopt er schoon afdruipt. Laat de ketting drogen en veeg hem af met een papieren tissue of droge schone doek.

Stap 3: Het Schoon Maken Van Een Fietsketting Die Extreem Modderig En Vuil Is

Haal de fietsketting van de tandwielen af of haal hem helemaal van de fiets af. Leg hem in een bak met schoonmaakvloeistof, benzine of spiritus. Laat hem daar 10 minuten in liggen. Haal hem uit de vloeistof en laat hem goed afdruipen. Droog hem af met een tissue of droge doek. De ketting zou nu helemaal schoon moeten zijn.

Stap 4: Smeren Van Een Fietsketting
Je kunt de fietsketting het beste op het achterste tandwiel smeren. Hiervoor kun je speciale kettingolie of een spuitbus met teflonspray, te koop bij de rijwielspeciaalzaak, gebruiken. Om de ketting te beter beschermen, kun je een siliconenspray gebruiken, dat ook enige smerende eigenschappen heeft.

Stap 5: De Kettingkast Schoonmaken
Natuurlijk is het ook van belang om regelmatig de kettingkast schoon te maken, zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde. Hiermee verleng je de levensduur van de ketting en worden schoonmaak en onderhoud daarvan gemakkelijker.

Zoals je merkt, is het schoonhouden en smeren van je ketting niet moeilijk en kost het maar weinig tijd. Het is daarom de moeite waard om dit regelmatig te doen, zodat je ketting in goede conditie blijft en langer meegaat. Op het internet, bijvoorbeeld op www.youtube.com, vind je vele video’s die laten zien hoe je het moet doen. Veel fietsplezier!