RSS

Je Fietsketting Schoon Maken In 3 Stappen

Wat voor prachtige uitvinding is de fiets!
De ketting voor de aandrijving van je fiets is naast de luchtband de grote uitvinding die de fiets tot het huidige ideale vervoermiddel heeft gemaakt. Een goed werkende ketting is onmisbaar en moet dan ook goed schoon worden gehouden en gesmeerd. Als je dat regelmatig doet, zal je fiets veel lichter lopen en zul je met meer plezier fietsen.

Fietsketting Schoonmaken

Hoe vaak moet je de ketting onderhouden?
Als je dagelijks fietst op een fiets met een open ketting, moet je dit minstens elke 200 km doen, of na elke regenrit. Een schone en goed gesmeerde ketting gaat veel langer mee dan een ketting zonder onderhoud. Als je de kilometers niet bijhoudt, doe het dan met regelmaat, bijvoorbeeld maandelijks. Een ketting op een fiets met een gedeeltelijke kettingbescherming -een kettingrandje- is beter beschermd en kan met minder onderhoud toe. Toch is het verstandig deze tenminste eens in de twee maanden goed te bekijken, zeker als de fiets vaak buiten in de regen staat. Let daarbij op de toestand van de ketting. Ziet die er droog en/of roestig uit en/of maakt hij geluid, dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt. Het lijkt een vies karwei, maar als je het handig aanpakt, valt het best mee. Volg gewoon de onderstaande drie stappen.

Stap 1: Koop een schoonmaakset
Dergelijke schoonmaaksets zijn te koop bij elke goede fietsenwinkel in de buurt, maar je kunt ze ook online kopen. Eén methode werkt met een doorzichtig bakje met deksel met drie borsteltjes en een fles ontvetter. Goedkoper en schoner werken doe je met oude poetsdoeken en een biologische ontvetter. Voorbeeld: Bionet Cyclon. Dit product is niet op basis van minerale olie en is afbreekbaar.

Stap 2: De schoonmaakvloeistof aanbrengen
1. Met een schoonmaakset: Zet de fiets op zijn kop. Breng de schoonmaakset aan om de ketting en giet dan de ontvetter in het bakje. Draai de ketting ongeveer een minuut lang rond middels de pedalen, terwijl je de schoonmaakset goed vasthoudt. Als je de set verwijdert, zal de ketting behoorlijk nadruipen en ook de rest van je fiets wordt er niet schoner van. Sommigen zeggen ook dat je op deze manier vuil in het binnenste van de ketting brengt en dat willen we niet.

2. Met doek en ontvetter: Zet de fiets op zijn kop. Schoonmaakvloeistof aanbrengen met een doek en ontvetter is de schoonste werkwijze, hierdoor krijg je dus de minste tegenzin voor de klus. Maak een natte plek van ontvetter midden op de poetsdoek en wrijf daarmee stevig langs de draaiende ketting. Probeer daarbij met je vingers alle kanten van de ketting te omklemmen. Dit vergt enige oefening. Wanneer de fiets een derailleur heeft, zal de ketting de neiging hebben van tandwiel te wisselen, hetgeen voorkomen moet worden.

Stap 3: Smeren van de ketting
Je kunt de ketting het beste al draaiend op het achtertandwiel smeren. Als smeermiddel kun je flesjes kettingolie of spuitbussen op basis van teflon of siliconen gebruiken. Een product op niet minerale basis zijn de smeermiddelen op wax-basis. Deze nemen minimaal vuil op en zijn biologisch afbreekbaar. De spuitbussen hebben een groot nadeel. Het meeste spuit je ernaast en moet dus afgeveegd worden of het ligt op straat en dat willen we niet. Een ketting in een gesloten kettingkast mag je ook met een dikkere smeerolie smeren. Doe dat niet met open kettingen, want dan verzamel je alle straatvuil op je ketting. Dunne smeerolie is wel een prima smeermiddel, maar niet voor lang, want die zal door de middelpuntvliedende kracht via de tandwielen en de spaken uiteindelijk eindigen op het remvlak van de velg. En dan kun je remmen wel vergeten! Loopt de ketting in een kettingkast vergeet dan niet die ook even schoon te vegen, zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde. Hiermee verleng je de levensduur van de ketting en wordt het onderhoud daarvan gemakkelijker.

Zoals je merkt, is het schoonhouden en smeren van je ketting niet moeilijk en kost het maar weinig tijd. Het is daarom de moeite waard om dit regelmatig te doen, zodat je ketting in goede conditie blijft en langer meegaat. Op het internet, bijvoorbeeld op www.youtube.com, vind je vele video’s die laten zien hoe je het moet doen. Veel fietsplezier!

Geplaatst In Categorie: Overige

Nostalgia Omafiets

Ook dit jaar is de omafiets veruit de meest populaire stadsfiets!
Door de comfortabele houding, lage instap en brede zadel is de omafiets populair bij jong en oud. Als u op zoek bent naar een nieuwe stadsfiets die lekker fietst en bovendien weinig onderhoud nodig heeft, dan is een omafiets een absolute aanrader.
Bij deze gebruiksvriendelijke omafiets webwinkel vindt u een groot assortiment betaalbare omafietsen gesorteerd op populariteit.

RSSReacties (0)

Trackback URL

Reacties Zijn Afgesloten