Wat Is GPS Navigatie?
GPS navigatie is het nieuwste gereedschap voor wandelaars en fietser. Een GPS navigatiesysteem maakt contact met satellieten en weet zo nauwkeurig op welke plek je je bevindt, tot op een paar meter nauwkeurig. Met GPS navigatie kun je een GPS-route volgen, die je bijvoorbeeld van internet downloadt. Je kunt ook zelf een route uitstippelen en die door het GPS navigatiesysteem laten opslaan en thuis op internet publiceren, om te delen met andere fietsers. Je kunt je eigen routes ook in Google Earth plaatsen. Er is ook speciale software voor op je PC te koop die zeer gedetailleerde topografische kaarten bevat. Die kun je dan gebruiken om je eigen route uit te stippelen.

Beste GPS-route Websites
Garmin, het topmerk in Nederland, heeft routes gemaakt voor vele landen. In Nederland is er de website van Waypoint, www.gps.nl, de specialist op dit gebied. Dit bedrijf ontwikkelde een speciale fietskaart voor Garmin navigatiesystemen, die speciaal werd ontworpen voor recreatieve fietsers en je altijd langs de mooiste routes leidt. Ook de websites www.onroute.nl, www.satmap.com, www.gpstracks.nl en www.routeyou.com bieden informatie en GPS-routes aan.

Tips Voor Beginnende Kopers
Op internet kun je vaak GPS navigatiesystemen kopen voor veel lagere prijzen dan in de vakhandel. Toch is het als beginnende koper aan te bevelen om je eerste navigatiesysteem bij de rijwielspeciaalzaak te kopen. Daar beschikken ze over veel kennis en ervaring en kunnen je beter helpen bij het maken van de juiste keuze.

De Beste In Nederland Verkrijgbare GPS Navigatiesystemen

Op onderstaande website van ToerActief  van de ANWB vind je een PDF-bestand waarin heel veel informatie op GPS-navigatiesystemen, GPS-routes en de beste in Nederland verkrijgbare merken staat.

www.toeractief.nl/published/tat/content/8_testen/ta0803test_gps/testen_gps-361903.pdf

Een selectie hieruit:

      Satmap Active 10 Plus

Prijs: € 349 (ANWB-Leden € 299)

Mogelijkheden: gebruiksvriendelijk en groot kleurenscherm. Waterdicht, robuust. De Satmap kan zelf geen routes uitrekenen, wel tracks volgen. Topografische kaarten laden via SD-kaartjes. Prima toestel voor het bepalen van je positie en het volgen van allerlei fiets- en wandeltracks.

      Oregon 400t

Prijs: € 479

Mogelijkheden: Garmin’s topmodel. Groot bedieningsgemak dankzij aanraakscherm. Geavanceerd kompas, hoogtemeter en topografische Europa-kaart. Toont kaarten snel en duidelijk. IPX-7 waterdicht. Draadloze communicatie met gelijkwaardige apparaten. Geeft foto’s van ingebouwd 3.2-megapixel cameraatje weer op positie, met coördinaten.

      eTrex Legend HCx

Prijs: € 229

Mogelijkheden: Compacte ontvanger voor een redelijke prijs. Voorzien van een helder en in zonlicht afleesbaar TFT kleurenscherm. Dankzij micro SD geheugenslot geschikt voor extern kaartmateriaal. Voorzien van een snelle USB aansluiting om ze te laden. IPX7 waterdicht.

De Oregon 400T komt als beste uit de bus, maar is ook het duurst. Tweede is de eTrex Legend Hcx.