Voor de vele fietsliefhebbers wereldwijd is de winter niet het gemakkelijkste seizoen. Als er erg veel sneeuw ligt of het glad is, is fietsen natuurlijk moeilijk of zelfs levensgevaarlijk. De winter is dan inderdaad niet alleen moeilijk voor fietsers, maar ook voor voetgangers en gemotoriseerd verkeer.

Toch is fietsen net als auto rijden mogelijk in de winter en kun je speciale aanpassingen aan je fiets en je kleding maken waardoor je toch kunt fietsen. Hieronder volgt een checklist met de dingen die je kunt doen om in de winter te kunnen blijven fietsen.

Banden
De banden zijn wel de belangrijkste onderdelen bij het fietsen in de winter. Gebruik bij voorkeur banden met zeer veel profiel, bijvoorbeeld met knoppen. Houdt de bandenspanning zeer laag, 1000 – 1400 mbar (15 – 20 psi). De banden kun je met speciale bandenlijm aan de velgen vastplakken.

Smering
Fietsen hoeven niet zoals auto’s zwaar te worden gesmeerd om hen tegen het winterseizoen te beschermen, omdat zij veel lichtere kogellagers hebben. Vet in het freewheel  kan de fiets zelfs afremmen. Verwijder in dat geval het freewheel en smeer het met lagedruk vet. Het smeren van je fiets met een vloeistof die ook bij zeer lage temperaturen vloeibaar blijft, is een goede oplossing. Doe dit al in de herfst, nog voordat de winter is ingetreden. Je hebt dan het hele winterseizoen een fiets met het juiste type smering.

Verlichting
Tijdens het donkere winterseizoen moet je speciale aandacht aan je verlichting besteden. Koop extra verlichting, bijvoorbeeld een heldere witte voorlamp en rode achterlamp en voldoende batterijen. Een reservelampje is ook aan te bevelen.

Fietstechniek
Fiets niet te hard, soepel en zonder veel inspanning, waarbij het je bovenlichaam ontspant. Glijdt je fiets naar een kant af, stuur dan niet tegen, maar maak onderaan een kleine correctie. Oefen met het rijden van een rechte lijn in de sneeuw. Gebruik de remmen alleen op droge stukken en gebruik alleen je achterrem. Rem ook nooit heel hard maar altijd zachtjes.

Fietskleren Voor De Winter
Warme kleding is heel belangrijk in het winterseizoen, zowel voor de fietser als voor alle andere mensen die naar buiten gaan. Fietsen genereert lichaamswarmte. Probeer daarom kleding te dragen die de warmte vasthoudt, vocht doorlaat en tegen kou isoleert. De buitenste laag kan het beste een winddichte jas of jack zijn met ventilatiegaten aan de zijkant. De binnenste lagen moeten ventilerend en vochtopnemend zijn, met ritsen, zodat je gemakkelijk het aantal lagen kunt aanpassen. De onderlaag (op de huid) kan het beste van wol zijn. Katoenen onderkleding is absoluut uit den boze! Tegen het felle zonlicht en de reflectie door de sneeuw is een goede zonnebril aan te bevelen.

Ben je goed voorbereid? Dan wens ik je deze winter veel fietsplezier!