remmen

remmenRemkabels van je fiets moeten zo nu en dan vervangen worden, bijvoorbeeld als ze hard zijn geworden, versleten zijn of als er één is gebroken. Dit betreft zowel de kabel zelf als het omhulsel van de kabel. Als een remkabel niet meer soepel door het omhulsel glijdt, levert dat haperende remmen op en dat is gevaarlijk. De oorzaak kan een beschadiging of een knik in de kabel zijn. Het beste is dan om zowel kabel als omhulsel te vervangen. Hieronder leggen we uit hoe je dat moet doen.

De Juiste Remkabel Uitkiezen
Het is belangrijk dat de kabel die je koopt dezelfde dikte en dezelfde lengte heeft. Ook zijn er diverse kabeltypes te koop, afhankelijk van het soort handrem dat je hebt. Ga met je fiets of kabel naar een goede fietswinkel en kies samen met de verkoper het juiste type. Koop een kabel van goede kwaliteit, dan hoef je hem minder snel te vervangen en fiets je veiliger.

Maak Het Knijpboutje Los:
Zoek het juiste knijpboutje dat hoort bij de kabel die je wilt vervangen. Afhankelijk van het type bout, kun je dit met een Engelse sleutel of een inbussleutel los maken. Bewaar alle loskomende stukjes rubber, plastic en metaal goed, omdat je die straks weer nodig hebt.

Draai De Stelschroef Los:

De stelschroef zit vlak bij de hendel van de handrem. Het lijkt op een hol buisje met schroefdraad aan de buitenkant. Je kunt dit gemakkelijk met de hand losdraaien.

Kabel Verwijderen:
De kabel kun je nu verwijderen door de twee sleuven op de hendel met elkaar in lijn te brengen, daar waar de remkabel van bovenaf door de hendel gaat. Je kunt hem dan gemakkelijk verwijderen.

Omhulsel Van De Remkabel Vervangen
Houdt het nieuwe omhulsel naast het oude en bepaal zo de juiste lengte. Voor het maken van een nette knip gebruik je een draadknipper. Let erop dat beide uiteinden glad zijn, zodat de kabel er soepel en zonder te schuren doorheen kan lopen. Vervolgens monteer je de metalen stelschroef. Je steekt nu de kabel in het omhulsel tot hij er aan de onderkant weer uit komt. Let er op dat de kabel goed past en er soepel door heen glijdt. Aan de onderkant van het omhulsel brengt je het metalen beschermingsstukje weer aan.

Het Knijpboutje Terug Plaatsen
Plaats de stelschroef met daarachter het omhulsel terug en voer de kabel door de betreffende gaten van de handremhendel. Het knijpboutje aan het einde van de handremhendel moet je nu weer terug plaatsen. Het moet binnen in de hendel in de twee sleuven komen te vallen. Plaats alle stukjes rubber, plastic of metaal weer terug. Draai de stelschroef op zijn plek en draai hem halverwege.

Omhulsel En Kabel Vastzetten
Breng het omhulsel weer terug op zijn plaats op het fietsframe en maak dit vast. Maak het metalen eindstukje vast aan de rem, breng de kabel aan en span deze zodanig dat je rem open komt te staan. Met aanpassing van stelschroef en juiste kabellengte kun je de juiste spanning aanleggen. Die moet zodanig zijn, dat als de rem open staat, de stelschroef in het midden staat. Je kunt dan later tijdens het fietsen heel gemakkelijk de kabelspanning aanpassen.

De Remmen Uittesten
Probeer beide remmen uitgebreid uit. Als je op de handrem knijpt, moeten de remblokjes strak tegen de velg aan komen te liggen. Als je de handrem los laat, moeten beide remblokjes op ongeveer 5 mm afstand van de velg liggen. Houdt de stelschroef steeds in het midden en pas de kabellengte aan op de handrem zelf. Als de kabel de juiste lengte heeft en alles stevig vastgeschroefd zit, ben je klaar met het vervangen van je remkabel.