Damesspecifiek ontworpen ofwel DSO fietsen zijn tegenwoordig alom verkrijgbaar. Ze zijn er in alle categorieën, van mountainbikes tot kinderfietsen en van racefietsen tot toerfietsen. Al deze categorieën fietsen zijn tegenwoordig in speciale damesuitvoering verkrijgbaar, aangepast aan de eisen die vrouwen stellen. Wat zijn nu precies de factoren die DSO fietsen tot fietsen voor vrouwen maken?
Het grootste verschil tussen een herenfiets en een damesfiets is de vorm van het frame. Vooral het midden van het frame van een damesfiets is anders ontworpen dan dat van een herenfiets. Daarnaast zijn er nog vele andere kleine verschillen tussen damesfietsen en herenfietsen.
De vereisten van damesspecifiek ontworpen fietsen:
Een vrouwenlichaam verschilt in vele aspecten van een mannenlichaam. Vrouwen zijn gemiddeld kleiner en minder sterk en hun anatomie is veel gevoeliger dan die van mannen. In een damesfiets zijn er drie onderdelen die aan de vereisten van het vrouwenlichaam zijn aangepast:
Ten eerste is dat het frame. Het frame van een damesfiets biedt een veel lagere instap dan het frame van een herenfiets. Een damesfiets heeft nooit een stang of een zelfs een verlaagde stang. Van oorsprong was dit omdat vrouwen altijd rokken droegen, maar zelfs tegenwoordig willen vrouwen geen fiets met een stang. De bovenste stang van een damesfiets is verlaagd en loopt parallel met de onderste stang van het frame.
De volgende punten van verschil zijn de hoogte, breedte en plaats van het stuur. Vrouwen hebben kortere armen dan mannen en om te voorkomen dat ze te veel voorovergebogen moeten zitten, zit het stuur op een damesfiets wat dichter bij het zadel. Het stuur is ook smaller, zodat het sturen en het bedienen van de remmen gemakkelijker wordt.
Het derde punt van verschil is het gewicht van de damesfiets. Een damesfiets is veel lichter en gemakkelijker hanteerbaar dan een herenfiets. Hierdoor is de fiets gemakkelijker op te tillen voor een vrouw, bijvoorbeeld bij het plaatsen in een fietsenrek of in de kofferbak van een auto.
Het vierde verschil is het uiterlijk van de damesfiets. Vrouwen fietsen graag op een fiets die er elegant en vrouwelijk uit ziet. Ze houden van vrouwelijke, lichte kleuren en mooie decoraties en versieringen. Vrouwen houden ook van vrouwelijke accessoires, zoals lichte bagagedragers en mandjes.
Het verschil tussen de frames van een herenfiets en een damesfiets:
Onderstaand is een afbeelding van het standaard fietsframe. Het frame van een damesfiets wijkt hier van af, omdat de bovenste stang (de ‘stang’) van het frame veel lager ligt, meestal parallel met de onderste stang. Omdat de bovenste stang lager ligt, is het frame ook korter gemaakt. De afstand tussen zadel en stuur is daardoor kleiner.
Omdat het frame van damesfietsen korter is, wordt de voorvorkstang in een schuinere hoek geplaatst, voor een beter evenwicht. Bij damesfietsen is deze stang ook langer, zodat het stuur nog dichter bij het zadel komt te liggen en de vrouw niet voorover hoeft te buigen. Daarnaast is ook het stuur smaller dan bij een herenfiets, omdat vrouwen smallere schouders hebben dan mannen.
Bij damesfietsen is het zadel meestal iets breder dan bij mannenfietsen, om een comfortabele zit te garanderen. De remmen op damesfietsen zijn kleiner, omdat vrouwen kleinere handpalmen hebben. Het bedienen van de versnellingshandel is heel gemakkelijk. Het gehele frame is gemaakt van een lichtgewicht metalen legering.
Conclusie:
DSO fietsen voldoen helemaal aan de eisen die vrouwen stellen. Ze zijn aangepast aan het lichaam en de mogelijkheden van vrouwen en ze zijn uitgevoerd in een stijl die vrouwen mooi vinden. Daarnaast hebben ze allerlei accessoires die vrouwen graag willen, zoals mandjes en elegante fietstassen.