Vrijwel iedereen houdt ervan om zo nu en dan te fietsen, niet waar? De fiets is één van de meest efficiënte transportmiddelen die ooit werd gebouwd. Hoewel hij niet de luxe biedt van het moeiteloze autorijden, ligt het ingenieuze van de fiets in het feit dat hij met dezelfde hoeveelheid mechanische energie iemand verder brengt dan enig ander vervoermiddel en dat dit langer dan een eeuw onveranderd is gebleven!

Het is dankzij dit gemak en deze populariteit van de fiets dat vrouwen even veel van fietsen zijn gaan houden als mannen. Vanaf het ontstaan van de wielrensport met grote evenementen zoals de Tour de France, de Italiaanse wielerwedstrijden en vele andere evenementen wereldwijd, hebben vrouwen in deze veeleisende mannensport hun eigen plek veroverd.

Als we het hebben over vrouwen in de wielerwereld komen ons vele bekende namen voor de geest, waaronder Beryl Burton, één van de eerste vrouwelijke wielrenners, en Mandy Jones, die in 1982 de Wereldkampioenschappen wielrennen won. Andere beroemde namen uit de wereld van het dames wielrennen zijn:

Jeannie Longo
Zij werd geboren op 31 december 1958 en is nog steeds actief in de wielersport, tegen wielrensters die nog niet eens waren geboren toen zij hiermee begon. Ze staat bekend om haar strijdlust en wordt door velen als één van ’s werelds beste atleten beschouwd. Ze werd geboren in Annecy in de Haute Savoie in de Franse Alpen en begon haar carrière als down-hill skister, waarbij ze tot driemaal de universiteitskampioenschappen won. Wat later stapte ze op advies van haar coach over op het wielrennen. Sinds die tijd heeft ze vijf maal een wereldrecord verbroken. Ze won ontelbare malen op de Olympische Spelen, in vele klassieke races en ook de grote nationale en internationale tours. In 2008 nam ze nogmaals deel aan de Olympische Spelen, die ze als haar laatste verklaarde. En alsof dit alles niet genoeg is, heeft ze ook nog eens een Master-graad in de wiskunde, een Master-graad in Business Administration en een Doctoraat in Sport. Bezoek de website van deze interessante vrouw op http://jeannielongo.free.fr.

Fabiana Luperini
Luperini werd geboren op 14 januari 1974 in Pontedera in Italië en is een topatlete. Ze won vijf maal de Italiaanse Giro d’Italia Femminile, tot op vandaag de dag een record. Ze is bekend vanwege het in 2008 viermaal rug aan rug winnen van een tour in Italië en drie maal in Frankrijk. Haar meest gedenkwaardige tour was de Tour de Aude, waarin losgebroken was van haar ploeg, alle andere rensters ver vooruit over de finish ging en helemaal alleen zegevierde. In hetzelfde jaar eindigde ze in de Giro Femminile op de tweede plaats. Bekijk haar website op http://www.fabianaluperini.it.

Keer op keer hebben vrouwen in de wielersport bewezen hun mannetje te staan. Bovenstaande fietslegendes zijn hier een voorbeeld van. Enkelen van hen hebben records verbroken met betere prestaties dan de mannen. Hun namen nemen nu al een vaste plek in in de annalen van de wielersport en zijn een voorbeeld voor vele jonge wielrensters die erover dromen een plaats aan de top van het dames wielrennen te veroveren.