image001

Een paar goede mountainbikeschoenen is minstens even belangrijk als een goede fiets. Zonder goede mountainbikeschoenen heb je namelijk niet voldoende grip op de trappers en is het vrijwel onmogelijk om heuvel op te rijden.

Wat is het doel van mountainbikeschoenen?
Het belangrijkste doel van mountainbikeschoenen is een goede grip op de trappers te geven. Dat lukt niet met normale schoenen. Als de voeten van de trappers glijden terwijl we daar veel kracht op uitoefenen, kan dat leiden tot ernstig letsel.

De schoenen moeten de juiste pasvorm hebben, omdat ze anders kunnen gaan schuren of zelfs pijn in de enkels veroorzaken. De schoenen mogen niet te zwaar zijn, omdat het dan moeilijk is controle over de fiets te houden.

Welke type mountainbikeschoenen moet je kiezen?
De juiste schoenen voor gebruik op de mountainbike is heel belangrijk. Het type mountainbikeschoen dat we moeten gebruiken is afhankelijk van het soort terrein waarop we gaan rijden en de trappers die we hebben. Als we op een heel rotsachtig terrein gaan fietsen, zal de fiets veel stoten en botsen. Als we heuvel af gaan rijden, zal de fiets zeer veel snelheid ontwikkelen.

image001

Als er geen clips op de trappers zitten, dan moet je schoenen met speciale klampen gebruiken om goed aan de trappers vast te blijven zitten. Als de trappers wel clips hebben, dan moet je schoenen kiezen met zolen die dun genoeg zijn om er goed in te passen. De keuze van de mountainbikeschoenen is dus afhankelijk van het soort terrein en van de trappers.

Wat zijn de basis vereisten voor mountainbikeschoenen?
Een goede mountainbikeschoen moet een dikke zool hebben, duurzaam zijn en comfortabel in gebruik. De schoen moet de enkel goed ondersteunen en op de juiste plek buigen. De schoen moet licht in gewicht zijn en vloeiend om de voet heen passen. Het materiaal waarvan de schoen gemaakt is, moet gemakkelijk te reinigen zijn en watervast zijn.

De voet moet goed in de schoen passen en mag geen zeer plekken of blaren veroorzaken. De schoen moet zich gemakkelijk aan de bewegingen van de voet kunnen aanpassen. Dit zijn de punten waar je aan moet denken als je een paar mountainbikeschoenen uitkiest:

·         Ondersteuning van de enkels

·         Ondersteuning van de hielen

·         Schokabsorptie

·         Buigzame zool

 

Mountainbikeschoenen worden tijdens het gebruik vaak heel vuil en daarom moet het materiaal heel gemakkelijk te reinigen zijn. Er zijn zowel leren als kunststoffen mountainbikeschoenen te koop. De schoenen moet in staat zijn zweet te absorberen en niet te zwaar worden als ze nat worden door plassen of regen.

De beste merken:
Het is moeilijk om alle genoemde kwaliteiten in één mountainbikeschoen terug te vinden. Er zijn echter wel merken mountainbikeschoenen van grote kwaliteit. Dat zijn onder meer de schoenen van Shimano, SIDI en Lake, de bekendste en populairste merken, waarbij Shimano marktleider is.