Mocht je van plan zijn één of meerdere nieuwe binnen- of buitenbanden voor je fiets te kopen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat de maat van je fietsband is. Het systeem voor het vaststellen van de wielmaten en bandenmaten voor fietsen is iets ingewikkelder dan het lijkt, omdat er verschillende maatsystemen door elkaar worden gebruikt. Welk systeem wordt gebruikt, hangt af van producent en land van productie/verkoop. Daarom is het toch wel handig als je iets meer over dit verwarrende systeem afweet.

Buitendiameter
Traditioneel werden bandenmaten aangegeven op basis van de buitendiameter van de band, gewoonlijk gemeten in inches, dus bijvoorbeeld 25” of 26”, of in millimeters, dus 650 mm, 750 mm, enzovoorts.

Bandenevolutie
De maatsystemen evolueerden echter met de fiets mee, mede doordat fietsers steeds meer eisen gingen stellen. Als een band met een bepaalde breedte en diameter bijvoorbeeld geschikt is voor een specifieke velg, dan worden bepaalde veranderingen, zoals het breder maken van de band om hem geschikter te maken voor off road, nog steeds met dezelfde maat aangegeven. Als voorbeeld: de banden van zogenaamde beach cruiser bikes waren 26 x 2,125 inch maar werden aangepast naar 26 x 1,75 inch. Hoewel de echte maat 25 5/8 was, werd deze nog steeds 26 genoemd. Men deed dit om redenen van concurrentie.

Verwarring
Het tweede nummer in een bandenmaat geeft de breedte aan. Soms wordt dit aangegeven in decimalen, soms als een breuk. Als bij de ene band de maat in decimalen is aangegeven en bij de andere in breuken, zijn ze, hoewel mathematisch gelijk, niet onderling uitwisselbaar.

Om dit beter te kunnen begrijpen, volgt hier nu …

Brown’s Wet Voor Fietsbandmaten
“Als bij twee banden de maten wiskundig gezien gelijk zijn, maar bij de ene band in decimalen is aangegeven en bij de andere band in breuken, dan zijn die twee banden onderling niet uitwisselbaar.”

Op de website http://www.sheldonbrown.com/tire-sizing.html vind je een uitgebreide en interessante uitleg over de beide maatsystemen voor fietsbanden en de moeilijkheden die daar uit zijn ontstaan. Interessant om te weten …

Hoe Kan Ik De Maat Van Mijn Fietsbanden Vaststellen
Op de zijkant van de buitenband zul je getallen kunnen ontdekken, meestal in de vorm van groot getal x klein getal. Het eerste getal is de diameter van de band. Het tweede getal geeft de breedte van de band aan. En hier begint het gedoe, want de diameter en breedte die op een band staan zijn niet altijd gelijk aan de werkelijke diameter als je die meet. Dit heeft te maken met oneerlijke concurrentie op de markt.

Het ISO (ETRTO) systeem
ISO, de Internationale Organisatie voor Normalisatie, heeft daarom een universeel bandenmaatsysteem ontwikkeld dat deze verwarring wegneemt.  Dit systeem stond eerder bekend als het “ETRTO”-systeem, ontwikkeld door de Europese Tire and Rim Technical Organisation.
Het ISO-systeem maakt gebruik van twee getallen: het eerste is de breedte van de band of de velg in millimeters. De werkelijke bandbreedte varieert een beetje, afhankelijk van de breedte van de velg. De velgbreedte is de innerlijke breedte gemeten tussen de flenzen van de velg. Het tweede is het belangrijkste getal: het is de diameter van de versterkingsrand van de velg in mm. Als dit nummer overeenstemt, zal een band passen op de velg, en als het niet overeenkomt, zal hij niet passen. Lees voor meer informatie over het nieuwe ISO-systeem ook bovengenoemde website.