RSS

Wat Is De Maat Van Mijn Fietsband?

Als je een nieuwe binnen- of buitenband voor je fiets nodig hebt, dan is de eerste vraag: wat is de maat van de band? Het antwoord is simpel: de maat staat op de zijkant van de band. Echter, er staan verschillende aanduidingen op een band. In de praktijk staan er 2 of 3 aanduidingen op van verschillende systemen. Gelukkig zijn de nationale maatsystemen inmiddels overvleugeld door een internationale en eenduidige maatvoering, de ETRTO maat. Fabrikanten van velgen en banden zijn er samen in geslaagd een uniform maatsysteem in te voeren. De maat staat op de band aangegeven in deze notatie, bijv: 35-622 of 50-559, soms vergezeld van de afkorting ETRTO. 35 en 50 is de breedte en hoogte in mms. 622 en 559 is de binnendiameter van de band in mms. Als je met deze maat naar de winkel gaat of online gaat shoppen, dan krijg je wat je nodig hebt. Soms staan er op de banden ook nog nummers van de fabrikant, bijv. van het profiel van het loopvlak.

De Maat Van Mijn Fietsband

Maten van binnenbanden volgen dezelfde systemen. Maar gelukkig past één binnenband in meerdere maten buitenbanden. Tegenwoordig staan die ook op de binnenband aangegeven. Bij oude binnenbanden gebeurde dat niet, of is het onleesbaar geworden.

Het geheel maakt dat er veel verwarring is over maten van fietsbanden. Daarom is het goed om er even wat meer over te vertellen.

Buitendiameter
De historische maatsystemen, zoals het Engelse en Franse systeem, gingen uit van de buitendiameter van de band. In het Engelse systeem bijv. 26 inches weergegeven als 26”. In het Franse systeem in millimeters, dus 650 of 700 aangevuld met een letter A, B of C. De oorsprong van deze systemen gaat ver terug in de fietsgeschiedenis. Met de evolutie van de fiets en nieuwe bandsoorten werden sommige systemen aangepast, anderen niet. De maten van de nationale systemen kunnen ook niet nagemeten worden. Het zijn dus eigenlijk geen maten, maar slechts aanduidingen met een getal. Dat is het grootste verschil met het ETRTO systeem, die kun je met een meetlat nameten.

Nog meer verwarring
Zo zijn er 5 totaal verschillende bandenmaten in millimeters, die allemaal 26” heten. Ze horen op velgen met vijf verschillende diameters. Het tweede nummer in de historische Engelse maat (zoals 1.75) geeft de breedte aan. Soms wordt dit aangegeven in decimalen, soms als een breuk. Als bij de ene band de maat in decimalen is aangegeven en bij de andere in breuken, zijn ze, hoewel mathematisch gelijk, niet onderling uitwisselbaar. Dit is zeer verwarrend. Het beste gebruik je dus de ETRTO maat.

De maat van de velg
De maat van de velg wordt op vergelijkbare wijze aangegeven. Bijv: 622×19. Eerste getal is de diameter van de velg in mm daar waar de hieldraad van de band op rust en het tweede getal de inwendige breedte gemeten tussen de remvlakken van de velg. Het eerste is het belangrijkste getal. Als dit getal overeenstemt, zal een band van 622 passen op een velg van 622, ook als de breedtemaat afwijkend is. Extreme verschillen daargelaten. Voorbeeld: op een velg van 622×17 passen banden van 25-622 tot 50-622, tenminste als de ruimte in het frame en spatborden voldoende is. De gemeten bandbreedte wijkt dan een beetje af van de maat op de band. Dit komt door de breedte van de velg.

Geplaatst In Categorie: Overige

Nostalgia Omafiets

Ook dit jaar is de omafiets veruit de meest populaire stadsfiets!
Door de comfortabele houding, lage instap en brede zadel is de omafiets populair bij jong en oud. Als u op zoek bent naar een nieuwe stadsfiets die lekker fietst en bovendien weinig onderhoud nodig heeft, dan is een omafiets een absolute aanrader.
Bij deze gebruiksvriendelijke omafiets webwinkel vindt u een groot assortiment betaalbare omafietsen gesorteerd op populariteit.

RSSReacties (0)

Trackback URL

Reacties Zijn Afgesloten