Er zijn veel mensen die vinden dat wielrennen een mannensport is en helemaal niet geschikt is voor vrouwen. De dames wielrensport is dan ook onderbelicht en minder populair dan het heren wielrennen. Toch zijn er in de ‘hall of fame’ van het dames wielrennen vele wielrensters die grote naam hebben gemaakt en zelfs betere prestaties geleverd hebben dan mannen, of zelfs in gemengde competities van mannen gewonnen hebben. Keer op keer hebben vrouwen bewezen dat ze in sporten kunnen uitblinken, en dat geldt eveneens voor de wielersport, ongeacht hoeveel fysieke kracht er voor nodig is.

Het Wielrennen Heeft Lang Nodig Gehad Om Vrouwen Gelijke Kansen Te Geven
Vroeger werden in de wielersport de fysieke capaciteiten van vrouwelijke wielrenners ernstig onderschat. Gemengde races en wedstrijden waren niet toegestaan, en daarom werden de vrouwen gedwongen 1 minuut na de mannen te starten, zodat beide geslachten uit elkaar konden blijven. Totdat op een dag Beryl Burton uit Groot-Brittannië in de Otely OCC 12-uurs rit 2 minuten na Mike McNamara startte en niettemin de rit won van deze snelste wielrenner ter wereld.

Vanaf die tijd hebben vrouwen in de wielersport gelijke rechten gekregen en mogen ze het tegen mannen opnemen. Er bestaan nu gemengde races en kampioenschappen, naast speciale toernooien en tours voor dames. In alle gemengde wedstrijden is gebleken dat de vrouwen zeer sterk naar voren kwamen.

Onderstaand volgt een overzicht van de belangrijkste wielerevenementen voor dames wereldwijd.

Olympische Wielerevenementen
Bij de Olympische wielerevenementen is er altijd een verschil tussen het programma voor mannen en dat voor vrouwen. Voor de vrouwen zijn er de onderdelen Mountainbiking, Trax Cycling, BMX dames en Road Cycling.

Tour de France Feminin
Ook wel Le Grand Boucle genoemd (de Grote Lus) of eenvoudigweg Tour Feminin, is dit één van de populairste wielerevenementen voor dames wereldwijd.

UCI Cyclo-cross World Championships, dames
Dit evenement wordt vanaf 2000 georganiseerd en is het eerste evenement voor cyclo-cross racing. Het wordt georganiseerd door de Union Cycliste Internationale (UCI)

UCI Women’s Road World Cup
Dit evenement, gestart in 1998, bestaat uit een serie van 6 tot 12 wedstrijden die aan elkaar gekoppeld zijn. Het is een zeer grote competitie, waaraan de beste wielrensters van de hele wereld deelnemen en hij wordt georganiseerd door de Union Cycliste Internationale (UCI).

La Flèche Wallonne Féminine
Ook deze wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1998, in samenhang met de heren wedstrijd, en is vanaf die tijd heel bekend. De vrouwen rijden de wedstrijd op hetzelfde parkoers als de mannen, maar rijden één ronde minder.

Coupe du Monde Cycliste Féminine de Montréal
Dit wordt ook wel de Montreal Cup genoemd en wordt sinds 1998 in Quebec, Canada gehouden, als onderdeel van de UCI Women’s Road World Cup.

Tour de l’Aude Cycliste Féminin
Dit is de wielerwedstrijd voor dames met het langste parkoers ter wereld en wordt gehouden in het gebied l’Aude in Frankrijk.

Alle wereldwijde wielerevenementen worden gecoördineerd door de UCI (Union Cycliste Internationale), gevestigd in Aigle, Zwitserland. De UCI heeft nationale afdelingen en is de uiteindelijke autoriteit en regelgever op het gebied van de wielersport.