Wereldwijd zijn er vrouwen die zich een grote naam weten te verwerven op alle belangrijke gebieden, of het nu onderwijs, wetenschappen, technologie, onderzoek of sport is. Geen enkele vorm van sport is lichamelijk zo zwaar en vermoeiend als fietsen, maar zelfs in deze tak van sport hebben vrouwen de laatste jaren hun plaats weten te veroveren.

Regionale Dames Wielerorganisaties
Nu steeds meer vrouwen gaan wielrennen, zijn er vele organisaties voor het dames wielrennen in het leven geroepen. Sommige van die organisaties zijn van regionale aard en richten zich op de vrouwelijke wielrenners in een bepaald gebied, met als doel hen met elkaar in contact te brengen voor het uitwisselen van tips en informatie. Andere organisaties hebben een nationaal karakter en richten zich op belangenbehartiging op nationaal niveau.

Internationale Damesploegen
Ook wereldwijd zijn er vele organisaties voor het dames wielrennen opgericht, die zich richten op zowel nationaal als internationaal niveau. Er zijn ook steeds meer dames wedstrijdploegen gekomen die aan nationale en internationale wielerevenementen deelnemen. Op de website www.procycling.com worden divers international damesteams genoemd. De website www.womenscycling.net biedt eveneens een uitgebreide lijst met teams, inclusief links naar hun respectievelijke websites.

WCRA – Women’s cycle racing association
Deze internationale organisatie werd opgericht in 1949, met als doel de belangen te behartigen van het groeiende aantal vrouwen dat in de wielersport actief werd. Eén van haar doelen is het bevorderen van de dames wielersport. Vanaf de oprichting is de WCRA op de voorgrond getreden bij diverse kwesties rondom de plaats van vrouwen in de wielersport. Het mission statement op de officiële website van de WCRA luidt: de kansen voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in de wielersport vergroten en vrouwen van alle niveaus en in alle disciplines te ondersteunen. Daarnaast werkt de WCRA aan het versterken van het profiel van dames in de wielersport en het ter discussie stellen van ongelijkheden wat betreft deelname, vertegenwoordiging, prijzengeld, mediaverslaggeving en ander ongelijke kansen voor vrouwen.

Damesploegen
De laatste jaren zijn er vele nieuwe damesploegen bij gekomen. Enkele van de bekendste, door de UCI erkende, damesploegen zijn:

 

The UCI ofwel Union Cycliste International is een internationale organisatie die gevestigd is in Aigle, Zwitserland en internationale wedstrijden en wielerevenementen organiseert. Het is een organisatie die de regelgeving voor de wielersport bepaalt. In het Engels heet de organisatie de International Cycling Union.

Je Eigen Dames Wielerorganisatie
Als je merkt dat er in jouw stad of regio nog weinig ondersteuning is voor het dames wielrennen en je zelf een fanatieke wielrenster bent of daar behoefte aan hebt, kun je ook je eigen stichting of vereniging oprichten, of onderafdeling van een nationale organisatie. Op www.wielerplus.nl vind je een overzicht van alle plaatselijke wielerverenigingen in Nederland en links naar de twee overkoepelende organisaties KNWU en NTFU.